B1, somat de CNA din cauza unei emisiuni în care Băsescu a făcut comentarii despre Ponta

CNA a somat public B1 TV, din cauză că în emisiunea "Evenimentul zilei" din 1 mai, în care Traian Băsescu a făcut comentarii la adresa lui Victor Ponta şi a invitat telespectatorii să nu voteze cu PSD, moderatorul programului, Silviu Sergiu, nu şi-a îndeplinit atribuţiile potrivit legii.

288 afișări
Imaginea articolului B1, somat de CNA din cauza unei emisiuni în care Băsescu a făcut comentarii despre Ponta

B1, somat de CNA din cauza unei emisiuni în care Băsescu a făcut comentarii despre Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Evenimentul zilei" care a fost difuzată la televiziunea B1 TV pe 1 mai, de la ora 11.00, fiind moderată de Silviu Sergiu, de la cotidianul Evenimentul zilei, şi avându-l ca invitat pe preşedintele Traian Băsescu. În emisiune au fost prezenţi şi Mălin Bot şi Dan Andronic, angajaţi ai aceluiaşi cotidian Evenimentul zilei.

În respectiva emisiune, Traian Băsescu a făcut mai multe afirmaţii despre Victor Ponta, spunând la un moment dat: "Acum marele barcagiu Ponta s-a dus la mare, ca să mănânce Mazăre, da, să-i dea portul, că e ultimul lucru pe care nu-l avea măscăriciul naţional pe litoral".

În aceeaşi emisiune, Traian Băsescu a invitat telespectatorii să nu voteze cu PSD la europarlamentare, pentru că astfel "i-ar da votul" şi lui Martin Schulz la preşedinţia Comisiei Europene.

"Şi aş vrea să le spun şi românilor, uitaţi-vă că un fost premier german, Gerhard Schroeder se pupă pe gură cu Putin, în condiţiile în care Putin face ce face, iar Martin Schulz este din acelaşi partid cu Gerhard Schroeder şi poziţia lui foarte relaxată, prietenoasă, legată de ce-a făcut Federaţia Rusă în Ucraina nu trebuie susţinută şi riscul, orice vot dat PSD-ului înseamnă un vot dat lui Martin Schulz să devină preşedintele Comisiei Europene, de aceea eu le cer românilor, dacă vreţi să aveţi un preşedinte de Comisie Europeană care să ţină cu România şi nu cu ursul, nu votaţi pentru PSD, pentru că-i daţi votul lui Martin Schulz în Parlament", a spus Traian Băsescu în emisiune.

În emisiune, Traian Băsescu a mai spus că "niciodată CNA-ul n-a fost atât de aservit politic cum este acum, a devenit o cangrenă în rândul instituţiilor statului".

De asemenea, Mălin Bot a spus că Victor Ponta "este o marionetă trasă de sfori de baronii locali".

Prezent la şedinţa CNA de joi, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că emisiunea "Evenimentul zilei" din 1 mai a fost un interviu "realizat de colegii de la Evenimentul zilei cu preşedintele României, care a făcut comentarii legate de subiecte de actualitate". Rareş Aniţa a mai spus că acesta este "tipul de discurs" practicat de cei mai importanţi oameni politici din România.

Cei mai mulţi membri ai CNA au considerat însă că Silviu Sergiu nu şi-a îndeplinit rolul de moderator şi nu a intervenit atunci când preşedintele a făcut astfel de afirmaţii, aşa cum impune articolul 40, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".

La propunerea membrului CNA Christian Mititelu, Consiliul a decis să aplice televiziunii B1 TV o somaţie publică pentru încălcarea articolului 40, alineatul 2 din Cod. Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Christian Mititelu, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea), în timp ce Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă".

Christian Mititelu i-a spus lui Rareş Aniţa că B1 TV a preluat o dezbatere realizată de ziarul Evenimentul zilei, însă presa scrisă nu este reglementată cum este cea audiovizuală. "La ziar poţi să spui orice, moderatorul poate să spună orice, poate să te perieze pe haine, fără să-ţi creeze nicio dificultate. Dacă daţi însă la TV, formatul se supune altor rigori (...) Nu merge să dai la televiziune ce dai la ziar, decât dacă ţii cont de regulile care se aplică în audiovizual", a spus Mititelu.

În schimb, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că televiziunea B1 TV îşi asumă responsabilitatea conţinutului editorial, chiar dacă emisiunea respectivă este preluată de la un ziar. Iorga a spus însă că CNA a permis "chestiuni mai numeroase şi mai grave" la alte televiziuni. "Putem să le permitem şi acestea, cu atât mai mult cu cât sunt asumate de un om politic, preşedintele României", a spus Narcisa Iorga.

La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că nu are niciun fel de problemă cu declaraţiile făcute de cel mai înalt demnitar al statului. "Problema este cu comportamentul moderatorului, prevăzut de legislaţia audiovizualui, dar şi de dirijor a tot ce se întâmplă în studio (...) Reproşul fundamental este faptul că nu se încearcă pe câteva acuzaţii grave o separare a opiniilor de fapte, nu este o intenţie a moderatorului de a canaliza astfel discuţia astfel încât cel care ascultă să primească o informaţie avizată", a spus Cristea.

După ce a fost aplicată somaţia publică postului B1 TV, Narcisa Iorga a solicitat monitorizarea şi analizarea "sub aceleaşi aspecte" a interviului realizat de Victor Ciutacu cu premierul Victor Ponta şi difuzat la România TV. "Ca să avem o oglindă a analizei unui interviu cu un înalt demnitar al statului, cu preşedintele şi cu primul ministru, la un post şi la celălalt", a spus Iorga.

La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a cerut monitorizarea şi analizarea interviurilor acordate de preşedintele Traian Băsescu, la televiziunea B1 TV, Sorinei Matei şi lui Robert Turcescu.

Ulterior, Narcisa Iorga a anunţat că în acest caz "supralicitează şi ea" şi a solicitat şi monitorizarea şi analizarea interviurilor cu premierul Victor Ponta în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA de joi, Consiliul a decis să impună televiziunii B1 să le acorde dreptul la replică lui Radu Mazăre şi lui Nicușor Constantinescu. Aceştia au sesizat CNA că în luna aprilie au fost difuzate la B1 TV mai multe emisiuni în care au fost făcute o serie de afirmaţii, atât de către moderatorii, cât şi de invitaţii acestor programe audiovizuale, cât şi prin utilizarea titlurilor afişate pe ecran, prin care s-a adus o lezare drepturilor şi intereselor lor şi a imaginii lor.

În şedinţa CNA de joi, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că televiziunea le-a solicitat lui Radu Mazăre şi lui Nicuşor Constantinescu punctul de vedere pentru a-l difuza în aceste emisiuni. "Am încercat sub toate formele să avem şi un punct de vedere din partea domnului Mazăre. Ne-a refuzat de fiecare dată. Toate acuzaţiile au fost probate, restul au fost opinii pe marginea subiectelor dezbătute. Ulterior, am primit o solicitare de drept de replică, le-am spus (lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, n.r.) că nu respectă condiţiile de acordare din Codul audiovizualului, pentru că era generică şi nu se referea la ceva concret. Noi am comunicat petenţilor că nu se poate acorda acest drept la replică, cu atât mai mult cu cât noi am solicitat un drept la replică de nenumărate ori din partea celor doi", a spus Rareş Aniţa.

Însă membrii CNA au considerat că B1 trebuie să le acorde dreptul la replică lui Radu Mazăre şi lui Nicuşor Constantinescu. Potrivit articolului 62 din Codul audiovizualului, B1 TV trebuie să acorde dreptul la replică în termen de trei zile de la data comunicării deciziei luate de CNA.

Decizia de acordare a dreptului la replică în cazul lui Radu Mazăre a fost luată la propunerea Narcisei Iorga, fiind adoptată cu nouă voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Laura Georgescu a votat "împotrivă".

Iar decizia de acordare a dreptului la replică în cazul lui Nicuşor Constantinescu a fost luată la propunerea lui Răsvan Popescu, fiind adoptată cu şase voturi "pentru" (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda şi Christian Mititelu au votat "împotrivă".

În şedinţa CNA de joi s-au făcut şi alte propuneri de sancţionare a B1 TV, pe cele două subiecte (emisiunea "Evenimentul zilei" şi emisiunile despre Radu Mazăre), însă nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate. Astfel, Radu Călin Cristea a propus o amendă de 50.000 de lei (atât pentru "Evenimentul zilei" cât şi pentru emisiunile despre Mazăre), Florin Gabrea a propus o amendă de 10.000 de lei (doar pentru emisiunile despre Mazăre) şi Monica Gubernat - o amendă de 20.000 de lei (doar pentru emisiunile despre Mazăre). În acest caz, urmează să fie reluat votul într-una dintre şedinţele viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici