Băsescu l-a reconfirmat pe Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR

Preşedintele Traian Băsescu, a semnat vineri, decretul privind numirea lui Horia Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, pentru un nou mandat de 4 ani.

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu l-a reconfirmat pe Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR

Băsescu l-a reconfirmat pe Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR (Imagine: Bogdan Maran /Mediafax Foto)

Horia-Roman Patapievici (născut pe 18 martie 1957, în Bucureşti), scriitor, fizician, filosof şi eseist român contemporan, deţine din 2005 funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român.

ICR a prezentat în noiembrie 2008 bilanţul activităţii pe anii 2005 - 2008, care s-a desfăşurat sub mandatul lui Horia-Roman Patapievici, perioadă care a marcat deschiderea a zece noi Institute Culturale Române în străinătate.

"Printr-un act normativ din 2004 s-a decis înfiinţarea a 19 institute culturale în străinătate. În anul 2004 au devenit relativ funcţionale şapte institute culturale din străinătate. În 2005, am completat schema personalului acestor şapte, făcându-le funcţionale", a declarat Horia-Roman Patapievici.

"În momentul de faţă funcţionează 17 institute culturale, dintre care două au două filiale", a declarat atunci preşedintele ICR, subliniind că "este un bilanţ destul de bun".

Cele şapte institute culturale funcţionale în 2005 erau cele din Viena, Tel Aviv şi Londra - ce funcţionau ca birouri ale ambasadelor, prin diligenţele ataşaţilor culturali -, Praga şi New York - care aveau schema de personal incompletă -, Veneţia şi Roma.

La încheierea mandatului lui Patapievici, ICR dispunea de 17 institute culturale româneşti în străinătate, dintre care două - Budapesta şi Kiev - aveau câte o filială, Seghedin, respectiv Cernăuţi.

"La cele şapte institute care erau funcţionale în 2005, am adăugat, cu ajutorul MAE (Ministerul Afacerilor Externe, n.r.), dar la iniţiativa ICR, încă zece: trei în 2005 (Istanbul, Tel Aviv, Viena), patru în 2006 (Madrid, Londra, Stockholm, Varşovia), unul în 2007 (Lisabona) şi două în 2008 (Bruxelles şi Kiev)", se indică în raportul Institutului Cultural Român.

În ceea ce priveşte bugetul ICR şi fluctuaţiile acestuia pe perioada mandatului 2005 - 2008, Patapievici a declarat atunci că cifrele reprezintă "un semn al creşterii instituţionale".

"În 2005, am preluat institutul cu un buget de 2,25 milioane de euro. Din acest buget, cam 160.000 de euro erau alocaţi institutelor culturale străine", a mai spus preşedintele ICR.

Citeşte mai multe...

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici