BBC contribuie, anual, cu 8,5 miliarde de euro la economia Marii Britanii

Reprezentanţii BBC demonstrează, într-un raport care va fi publicat luna aceasta, că radiodifuzorul public contribuie anual cu 8,5 miliarde de euro la economia Marii Britanii, reacţionând astfel la criticile care acuză instituţia că cheltuie prea mulţi bani, potrivit Media Guardian.

18 afișări
Imaginea articolului BBC contribuie, anual, cu 8,5 miliarde de euro la economia Marii Britanii

BBC contribuie, anual, cu 8,5 miliarde de euro la economia Marii Britanii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii managementului companiei vor publica, în ianuarie, un raport detaliat în care se arată că privatizarea BBC ar duce la pierderi de 4,5 miliarde de euro pentru economia Marii Britanii şi la o scădere a veniturilor companiilor de producţii radio - TV cu 1,5 miliarde euro.

În acelaşi raport se arată că implementarea unor inovaţii, precum serviciul Freeview, a dus la dezvolatarea unor mici industrii, cu valoare de 101 - 281 milioane de euro şi care şi-a asumat responsabilitatea de a angaja 7.000 de noi salariaţi în Glasgow, Bristol şi Cardiff, unde este produs serialul "Doctor Who", care generează venituri de circa 225 de milioane de euro.

Raportul a fost realizat de compania de servicii financiare Deloitte. Această iniţiativă reflectă ameninţarea tot mai mare pe care Mark Thompson, director general al BBC, o resimte din partea criticilor săi, printre care Rupert Murdoch, Chairman al consorţiului News Corporation, care deţine în Marea Britanie Sky TV, Times şi tabloidul Sun.

Un alt critic vehement al BBC a fost David Cameron, liderul Partidului Conservator, care a încercat anul trecut să convingă Parlamentul să îngheţe taxa de licenţă a BBC în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Această iniţiativă suscitat temeri că un guvern conservator va restricţiona semnificativ activităţile consorţiului.

Pe de altă parte, James Murdoch, fiul lui Rupert Murdoch, care conduce afacerile News Corp. din Europa şi Asia, a pledat anul trecut în favoarea unui "BBC cu mult, dar mult mai mic".

Potrivit unor surse apropiate companiei, raportul despre impactul economic al BBC a fost comandat de către Caroline Thomson, Chief Operating Officer al consorţiului. Scopul publicării acestui raport este de a trage atenţia parmalentarilor, care doresc o recuperare economică după criză, şi de a întoarce dezbaterile despre viitorul BBC în favoarea corporaţiei.

"Într-un mediu economic dificil, parlamentarii trebuie să găsescă metode de a crea noi locuri de muncă şi de a susţine afacerile. Ei trebuie să înţeleagă că BBC nu este parte a problemei, ci parte din soluţie, deoarece creează slujbe sigure, mai ales când piaţa e instabilă", potrivit unor surse din cadrul BBC.

Decizia de a realiza acest raport vine de fondul unor critici foarte dure primite recent de BBC. Duminică, ziarul Sunday Times, deţinut de Murdoch, a publicat un material în care se spune că BBC ar fi cheltuit 28.000 de euro pe un elicopter echipat cu o cameră video care să se învârtă timp de două minunte în jurul sediului corporaţiei, recent renovat.

Săptămâna trecută, PD James, scriitor, fost guvernator al BBC şi editor invitat al unei emisiuni a postului Radio 4, s-a folosit de un spaţiu din emisiunea sa pentru a-i spune directorului general că BBC a devenit "o navă foarte mare care recrutează din ce în ce mai mulţi ofiţeri, care primesc cabine foarte confortabile şi salarii mai mare decât cele ale predecesorilor, în timp ce o altă parte din echipaj este nemulţumită".

Managerii instituţiei speră că acest raport, care va fi etichetat ca prima încercare de a da o valoare exactă activităţilor BBC, va schimba atmosfera negativă care s-a creat în jurul corporaţiei.

Potrivit unor alte surse din cadrul companiei, Thompson are deja un plan de economii, pentru a salva activităţile de bază ale companiei, în cazul în care vor fi aprobate reduceri. De asemenea, numărul de conţinuturi britanice originale ar putea creşte în timp ce importurile de producţii americane va fi redus semnificativ.

Thompson nu a exclus posibilitatea de a închide unele canale şi a făcut aluzie şi la o revizuire a site-ului BBC, criticat de mai mulţi proprietari de ziar pentru că permite utilizatorilor acces gratuit nelimitat şi pune în pericol implementarea taxelor pentru conţinuturi online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici