Bijuterii şi însemne masonice, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca deschide, miercuri, expoziţia "Masoneria în Transilvania. Însemne, simboluri, repere", în cadrul căreia vor fi expuse, în premieră, peste o sută de însemne, distincţii, decoruri şi bijuterii masonice din diverse colecţii.

20 afișări
Imaginea articolului Bijuterii şi însemne masonice, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Bijuterii şi însemne masonice, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Piesele expuse provin din colecţiile MNIT, ale Muzeului Naţional Brukenthal, Marelui Orient sau aparţin unor colecţionari privaţi.

Potrivit unui comunicat al muzeului clujean dat marţi publicităţii, obiectele sunt legate exclusiv de ritualul masonic şi de activitatea lojelor din perioada secolelor XVIII-XX, perioada de maximă înflorire a masoneriei transilvănene.

"Vor fi expuse şi un număr impresionant de documente inedite, care ilustrează persecuţiile antimasonice din perioada comunistă, de la «procesul fancmasonilor» din anii '50, până la dosarul «oculta», instrumentat de organele Securităţii în anii '80. Documentele sunt puse la dispoziţie de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)", se precizează în documentul citat.

Expoziţia este organizată de MNIT, în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Marele Orient al României şi Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj şi va fi deschisă publicului în perioada 21 noiembrie – 14 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici