Bill Gates cumpără cărţi pentru români

Fundaţia "Bill şi Melinda Gates" va acorda o finanţare de 1,4 milioane de dolari, în cadrul programului "Global Libraries", care vizează informatizarea bibliotecilor publice.

2 afișări
Imaginea articolului Bill Gates cumpără cărţi pentru români

"Bill şi Melinda Gates" va acorda 1,4 milioane de dolari pentru bibliotecile din România

Suma de 1,4 milioane de dolari reprezintă o finanţare nerambursabilă, pe un an de zile, şi face parte dintr-un proiect pilot de informatizare a 13 biblioteci publice din cinci judeţe din România - Ilfov, Hunedoara, Iaşi, Sălaj şi Tulcea.

Anunţul a fost făcut public, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, Janet Sawaya, reprezentantul de proiect din partea Fundaţiei "Bill şi Melinda Gates", Martha Choe (director de program), reprezentanţi ai Fundaţiei "Bill şi Melinda Gates", Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Paul-Andre Baran, directorul programului "Global Libraries" pentru România.

Timp de un an de zile, reprezentanţii Fundaţiei au fost prezenţi în România pentru a discuta cu directori din bibliotecile publice şi reprezentanţii MCC despre includerea României în programul de informatizare a bibliotecilor publice comunitare "Global Libraries", derulat prin intermediul organizaţiei internaţionale International Research & Exchanges (IREX).

"Mi se pare un proiect deosebit de important pe care, în calitate de ministru al Culturii, îl voi sprijini. Beneficiarii acestui program sunt, desigur, românii iubitori de lectură. România este una din primele ţări care va beneficia de rezultatele acestui program, pus în aplicare în câteva ţări europene. Este vorba de o susţinere importantă din partea fundaţiei, achiziţionarea unui soft specializat care va permite o legătură atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Într-o primă fază, programul se va aplica în cinci judeţe, noi sperăm să fie un succes şi să se poată generaliza la nivelul cât mai multor localităţi din România", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. El a făcut referire şi la programul de realizare a unei Bibliteci digitale, derulat de Guvern.

Janet Sawaya, reprezentantul programulului din partea Fundaţiei, a susţinut că proiectul pilot are ca obiectiv deschiderea unei lumi a informării, cunoaşterii şi comunicării. "Peste tot, computerul şi Internetul reprezintă instrumente de cunoaştere, permiţând oamenilor să-şi îmbunătăţească viaţa. Avem parteneri în mai multe ţări selectate, pentru a ajuta bibliotecile publice să faciliteze accesul la cunoaştere şi comunicare. Fundaţia are onoare de avea ca parteneri MCC, IREX, biblioteci locale şi judeţene din România. Credem că autorităţile şi bibliotecile ne împărtăşesc interesul de a oferi accesul liber la cunoaştere (...) Activitatea pe care o demarăm cere un angajament puternic, cu autorităţile la toate nivelurile, bibliotecile şi bibliotecarii. Succesul va depinde de investiţiile colective", a spus Janet Sawaya.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici