Bill Plympton şi Juan Pablo Zaramella, invitaţi speciali la Anim'est (Galerie Video)

Animatorii Bill Plympton şi Juan Pablo Zaramella se numără printre invitaţii speciali de la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Animaţie Anim'est, care se va desfăşura la Bucureşti între 3 şi 12 octombrie, anunţă organizatorii evenimentului.

35 afișări
Imaginea articolului Bill Plympton şi Juan Pablo Zaramella, invitaţi speciali la Anim'est (Galerie Video)

Bill Plympton şi Juan Pablo Zaramella, invitaţii speciali la Anim'est

De două ori nominalizat la Oscar, animatorul independent Bill Plympton, invitat special în cadrul Anim'est, va prezenta în premieră publicului român cel mai recent lungmetraj al său, "Idiots and Angels".

Nascut în 1946, în Portland, Plympton a devenit unul dintre cele mai celebre nume din istoria animaţiei, odată cu prima nominalizare la Oscar (pentru cel mai bun film de animaţie, în 1988) a celebrului său scurtmetraj, "Your Face" (1987).

Acesta a fost începutul unei cariere de succes, precum şi biletul de intrare în liga întâi a animatorilor lumii, unde s-a remarcat printr-un stil inconfundabil.

Înainte de a-şi începe cariera de animator, Bill Plympton a lucrat ca ilustrator şi a publicat în numeroase reviste, cum ar fi The New York Times, National Lampoon, Playboy, Rolling Stone, Vogue, The Village Voice şi Vanity Fair.

În era CGI, Bill Plympton a preferat să rămână fidel tehnicilor clasice şi să epateze prin tuşa umană pe care o dă imperfecţiunea desenelor manuale.

Această pasiune l-a făcut primul animator care şi-a desenat singur fiecare cadru al unui lungmetraj.

Animaţiile lui 2D aparţin de cele mai multe ori stilului clasic, desen de mână în creioane colorate, dar a încercat şi tehnica "under-camera style animation", care presupune existenţa unui desen asupra căruia se intervine continuu pe măsură ce avansează naraţiunea.

Personajele lui, oameni, obiecte sau animale, se metamorfozează în caricaturi hidoase, fac gesturi exagerate şi aparţin de multe ori unei lumi a absurdului.

Scurtmetrajele abuzează de sex, violenţă, mesaje incorecte politic şi mult umor, Plympton fiind supranumit "Tarantino al animaţiei".

Statutul de independent i-a cerut de cele mai multe ori sacrificiul de a-şi finanţa singur filmele, dar i-a adus libertatea de a păstra un stil coerent şi de a-şi alege singur mesajele.

În 2004, Plympton a făcut un experiment neconvenţional şi lansat o nouă modă în animaţie: a difuzat live pe internet tot making of-ul lungmetrajului "Hair High".

În peste 30 de ani dedicaţi ilustraţiei şi animaţiei, el a realizat opt lungmetraje (dintre care şase de animaţie: "The Tune", "Mondo Plympton", "I Married a Strange Person", "Mutant Aliens", "Hair High", "Idiots and Angels"), 32 de scurtmetraje, filme pentru televiziune, clipuri publicitare şi videoclipuri pentru Madonna, Kanye West, Peter Himmelman sau Weird Al Yankovic.

În 2005, celebrul animator a fost nominalizat din nou la Oscar, de această dată pentru scurtmetrajul "Guard Dog".

I-au urmat două sequeluri scurte, "Guide Dog" (2006) şi "Hot Dog" (2007), acesta din urma aflându-se în competiţia internaţională de scurtmetraje a celei de-a treia ediţii Anim'est.

De asemenea, în cadrul festivalului, Bill Plympton va susţine o conferinţă de presă în după-amiaza zilei de 6 octombrie, la Cinema Scala, urmând ca, a doua zi dimineaţă, pe 7 octombrie, să susţină un Masterclass de animaţie.

Pe 8 octombrie, la Cinema Scala, regizorul va prezenta în premieră publicului român cel mai recent lungmetraj al său, "Idiots and Angels", film aflat în secţiunea necompetitivă Mozaic a Festivalului Anim'est 2008.

Totodată, ca în fiecare an, Festivalului Internaţional de Animaţie Anim'est prezintă integral filmografia unui autor, în prezenţa acestuia.

La cea de-a treia ediţie a evenimentului, publicul îl va putea cunoaşte pe unul dintre cei mai interesanţi animatori contemporani - argentinianul Juan Pablo Zaramella.

Câştigător al Premiului Publicului la Anim'est 2007 pentru cel mai recent scurtmetraj al său, "Lapsus", Zaramella revine acum la Bucureşti cu exemple din cariera sa de publicitar şi cu toate scurtmetrajele pe care şi-a pus semnătura.

Autorul va face parte şi din Juriul Internaţional Anim'est care va decide câştigătorii competiţiilor de lung şi scurtmetraj.

Pe lângă aceste evenimente speciale, Festivalul Anim'est le-a pregătit anul acesta iubitorilor de animaţie o ediţie care va include un total de aproape 300 de proiecţii de scurt şi lungmetraje, videoclipuri şi spoturi publicitare, animaţii româneşti şi studenţeşti, workshop-uri, majoritatea în premieră în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici