Brăţară de aur geto-dacică, recuperată de la un hunedorean

O brăţară de aur geto-dacică, care ar putea fi una din cele 15 furate cu câţiva ani în urmă, de căutătorii de comori, din situl de la Sarmisegetusa, a fost recuperată, luni seară, de la un hunedorean, de către o echipă complexă, informează surse din Poliţia de Frontieră.

4 afișări
Imaginea articolului Brăţară de aur geto-dacică, recuperată de la un hunedorean

Brăţară de aur geto-dacică, recuperată de la un hunedorean

Poliţiştii de frontieră maramureşeni, împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere şi Serviciului de Acţiuni Speciale şi Intervenţie din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Maramureş, au reţinut un român care intenţiona să comercializeze o brăţara dacică, sustrasă din situl arheologic Sarmisegetusa-Regia.

Cercetările au începutla sfârşitul anului 2006, când poliţiştii de frontieră au intrat în posesia unor informaţii cu privire la un cetăţean român, cunoscut membru al lumii interlope, care face parte dintr-un grup axat pe traficul cu obiecte din patrimoniul cultural naţional, provenite din situl arheologic Sarmisegetusa-Regia.

Totodată, poliţiştii au stabilit că bărbatul – Călin C. (40 deani), din judeţul Hunedoara, caută, în Ucraina, uncumpărător care să plătească peste 100.000 de euro pentru o brăţară dacică din aur.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Maramureş, poliţiştii de frontieră auînceput cercetările pentru depistarea celui în cauză, prin infiltrarea unor investigatori sub acoperire (poliţişti de frontieră care cunoşteau limba ucraineană), interceptări telefonice, supravegheri operative. Pentru a câştiga încrederea celui în cauză, poliţiştii de frontierăsub acoperire au organizatmai multe întâlniri, în diferite locaţii din Romania.

Prima prezentare a brăţării de către infractor s-a realizat în Arad, în februarie 2007, când, după mai multe discuţii telefonice, poliţiştii de frontieră au primit fotografia brăţării, aşezată pe un ziar din ziua respectivă. Tot atunci, Călin C. a prezentat detalii despre brăţară, fiind stabilit şi preţul acesteia, în jurul sumei de 110.000 de euro.

Operaţiunea s-a desfăşurat cu dificultate, din cauza faptului că ofiţerii sub acoperire au fost supuşi, de infractori, la numeroase verificări, aceştia încercând să depisteze dacă potenţialii cumpărători nu fac parte din rândul autorităţilor. Totodată,bărbatul schimba desnumerele de telefon, în cadrul discuţiilor lăsând impresia că se aflăîn alt loc decât cel real.

Acţiunea a fost coordonatăde şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul principal Nelu Pop, care s-a deplasat de mai multe ori, în teritoriu,pentru stabilirea variantelor de acţiune pentru realizarea flagrantului.

"Părţile" au căzut de acord ca tranzacţia să aibă loc luni, iardupă negocierea mai multor locaţii, s-a realizat o primă întâlnire la o benzinărie din Hunedoara, unde Calin C. a vrut să vadă jumătate din suma de bani cerută pentru obiectul de patrimoniu. După ce a verificat cu atenţie banii,bărbatul a solicitat o nouă întâlnire, în aceeaşi zi, pentru a face schimbul.

Investigatorii sub acoperire, supravegheaţi atent de aproximativ 20 de poliţişti de frontieră, s-au deplasat spre domiciliului suspectului, iar în momentul în care le-a fost prezentată brăţara, poliţiştii de frontieră s-au legitimat.

Bărbatul a încercat să fugă lovind unul dintre poliţişti, însă, dupăce a fost urmărit delucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale şi Intervenţie din cadrul IGPF, acesta a fost imobilizat.

Călin C. a fost predat procurorilor DIICOT, care au dispus reţinereaacestuia pentru 24 de ore, pentruiniţiere sau constituire a unui grup organizat şi furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice, urmând a fi prezentat Tribunalului Maramureş, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării tuturor membrilor reţelei, brăţara din aur, cu însemnele dacice, în greutate de aproximativ 1.100 degrame, fiind ridicată pentru expertizare.

Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate cu suma de 800.000 de lei de la un colecţionar american. Acestea au fost aduse în ţară la jumătatea lunii ianuarie şi au fost expuse la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea de-a cincea brăţară a fost predată statului român de către autorităţile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusă la Expoziţia Bienală a Anticarilor, organizată de Grand Palais din Paris. Piesa expusă de Ariadna Gallerry din New York aparţinea unui cetăţean german din Munchen, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale.

Cele cinci brăţări sunt singurele recuperate până acum din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase din situl arheologic Sarmisegetuza Regia - Munţii Orăştiei. Brăţările furate din situl arheologic se află în urmărire internaţională, cercetările în acest caz fiind făcute de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Totodată, joi, o comisie formată din trei experţi români va pleca, joi, la Frankfurt pentru a expertiza cele trei brăţări dacice din aur identificate la Galeria de Artă "Ward&Co" din New York şi aflate în prezent în curs de recuperare de către autorităţile române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici