Buşcu: În afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc, dar continuă să meargă pe alt drum

Doru Buşcu, directorul editorial al Academiei Caţavencu, scrie, într-un editorial publicat marţi, că, "în afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici, dar ei continuă să meargă pe alt drum".

503 afișări
Imaginea articolului Buşcu: În afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc, dar continuă să meargă pe alt drum

Buşcu: În afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc, dar continuă să meargă pe alt drum

Claudiu Pădurean, jurnalist la România Liberă, şi-a adjudecat marca "Academia Caţavencu", pentru 882.659 de euro cu TVA inclus, la licitaţia publică cu strigare organizată pe 14 iunie de lichidatorul judiciar General Group Expert SRL al societăţii Caţavencu SA. Presa a scris despre Claudiu Pădurean că ar fi susţinut, de fapt, de Dan Adamescu, cel care controlează împreună cu familia sa ziarul România Liberă, la care jurnalistul este angajat.

În editorialul publicat marţi, Doru Buşcu scrie că, după achiziţia mărcii, noul proprietar a invitat echipa redacţională să rămână. "A vorbit despre viitor, despre investiţii şi dezvoltare, despre o răbdare întinsă pe cinci ani", scrie Buşcu, adăugând că, "în vorbe, a fost o ofertă corectă", însă "nesinceră".

Doru Buşcu face o analiză a resorturilor care l-au determinat pe Dan Adamescu să cumpere marca Academia Caţavencu. Astfel, în ceea ce priveşte ipoteza că acesta ar dori să investească în media, el spune despre Adamescu că dă dovadă de o "profundă necunoaştere a realităţi din piaţă", dovadă fiind faptul că audienţa cotidianului România Liberă a scăzut. "Programul de relansare a cotidianului, care a ajuns la 27 de redactori, conţine, în principal, măsuri de restructurare a personalului", scrie Buşcu.

"Academia Caţavencu s-a ciocnit cu un asteroid. Un nor toxic şi uriaş s-a răspîndit pe suprafaţa revistei, toate formele de viaţă inteligentă s-au pitit printre pagini, iar dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispariţia", scrie jurnalistul.

El spune că, în noua formulă, săptămânalul ar urma să fie populat cu "oameni ascultători".

"În noua ei formulă, Academia Caţavencu urmează să fie repopulată cu oameni ascultători (...) Atât că nu are nimeni nevoie de scandal la preluare. De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul câte unul, ciocniţi de corporatismul tâmp al casei, sunt eliminaţi", susţine Doru Buşcu.

În acelaşi timp, Buşcu sugerează că, prin preluarea mărcii Academia Caţavencu, Adamescu îndeplineşte o comandă politică, având o atitudine pro-PDL.

"Familia Adamescu e o formaţiune stelară, cu stelele presărate pe epoleţii meteoritului-tată, care umblă de la un timp prin galaxia Gutenberg după o traiectorie trasată la PDL", scrie el în debutul editorialului.

"Nu, n-am făcut bine înlăturînd, fie şi teoretic, ipoteza politică. Aici e politică în toată regula, cu scopuri, capcane şi premeditări, iar toată această poveste are o tristeţe care strigă neauzită. De aceea, în afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici, dar ei continuă să meargă pe alt drum", încheie Buşcu, adăugând că "a fost frumos şi urmează să mai fie".

De altfel, şi într-un editorial publicat săptămâna trecută, înainte de licitaţie, Doru Buşcu spunea că echipa redacţională actuală nu va mai lucra la revistă, îndemnând totuşi publicul să continue să o citească: "Indiferent cine va fi câştigat licitaţia, Academia Caţavencu rămîne proprietatea morală şi spirituală a cititorilor ei. Marca va merge acolo unde decid banii, dar sufletul ei are propriul drum. Nu poţi ucide cu una, cu două o legendă. De aceea, chiar dacă noi, cei care scriem acum revista, n-o vom mai scrie de săptămâna viitoare, vă rog să nu încetaţi s-o citiţi. Face bine la cap, parol".

Până la ora difuzării acestei ştiri, nici Doru Buşcu şi nici Dan Adamescu nu au putut fi contactaţi.

Viorel Moţoc şi Octav Mardale, membri ai redacţiei Academia Caţavencu, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că nu au luat încă o decizie privind colaborarea cu noua conducere a Academiei Caţavencu. "Echipa rămâne solidară", a spus însă Viorel Moţoc, în timp ce colegul său Octav Mardale a subliniat că cei din echipă vor rămâne împreună.

Pe de altă parte, alţi membri ai redacţiei, Eugen Istodor şi Florin Iaru, nu au făcut vreun comentariu privind planurile lor de viitor.

Procesul verbal care desemnează noul proprietar al mărcii "Academia Caţavencu" se va semna marţi, Claudiu Pădurean, cel care şi-a adjudecat marca la licitaţia din 14 iunie, fiind reprezentat la semnarea documentului de avocatul său, Dumitru George Claudiu.

Reprezentanţi ai General Group Expert SRL, lichidatorul judiciar al societăţii Caţavencu SA, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că banii au fost viraţi şi că marţi se va semna procesul verbal prin care cel care a adjudecat marca, Claudiu Pădurean, devine proprietar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici