"Buzunarul cu pâine", montat la Paris

Spectacolul "Buzunarul cu pâine", după Matei Vişniec, în interpretarea actorilor Oana Pellea şi Mihai-Gruia Sandu, va fi prezentat miercuri la Ambasada României de la Paris, cu ocazia Zilei Francofoniei, sărbătorită pe 21 martie, informează Institutul Cultural Român (ICR) de la Paris.

66 afișări
Imaginea articolului "Buzunarul cu pâine", montat la Paris

"Buzunarul cu pâine", montat la Paris (Imagine: Iulian Ignat/Teatrul Metropolis)

"Du pain plein les poches/ Buzunarul cu pâine" vorbeşte despre principiile morale fundamentale pentru natura umană - generozitate, toleranţă, reconciliere, concordie.

"«Du pain plein les poches» este o piesă... trăită. Simplă prin situaţia dramatică (cum să salvezi un biet câine căzut într-un puţ), ea devine universală, în sensul cel mai dureros al cuvântului, prin evoluţia sa. Morala acestei fabule priveşte partea invizibilă a laşităţilor noastre în calitate de fiinţe omeneşti. Din prea multă filozofare despre frumuseţea acţiunii, personajele mele rămân paralizate atunci când chiar e nevoie de o reacţie (...)", spune Matei Vişniec

Textul este considerat de Oana Pellea ca fiind unul "inteligent, care vorbeşte despre noi, aşa cum suntem: cinici şi superficiali, inteligenţi şi penibili, generoşi şi laşi, într-o lume îngheţată în vorbe".

Tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, Amabasada României din Paris va găzdui, vineri, decernarea Premiului internaţional de literatură francofonă "Benjamin Fondane", de către Institutul Cultural Român din Paris. Această distincţie, creată în 2006 de ICR, îi este acordată anul acesta scriitoarei de origine vietnameză Linda Lê.

Premiul "Benjamin Fondane" este acordat anual unui poet care scrie în limba franceză, dar nu are naţionalitate franceză, şi care s-a remarcat, în ultimii cinci ani într-unul din domeniile: poezie, proză poetică sau eseu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici