CA al TVR a aprobat grilele. Emisiunile cu Guran, Avram, Nistorescu şi Pătraru vor fi difuzate în continuare

Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, grilele de toamnă ale TVR, în care se regăsesc emisiunile cu Moise Guran, Sorin Avram, Cornel Nistorescu şi Dragoş Pătraru.

287 afișări
Imaginea articolului CA al TVR a aprobat grilele. Emisiunile cu Guran, Avram, Nistorescu şi Pătraru vor fi difuzate în continuare

CA al TVR a aprobat grilele. Emisiunile cu Guran, Avram, Nistorescu şi Pătraru vor fi difuzate în continuare (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Surse din TVR au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că CA al TVR a aprobat grilele cadru ale TVR 1, care prevăd difuzarea unor emisiuni informative şi de publicistică după Telejurnalul de la ora 20.00.

Grilele TVR urmează să fie trimise în următoarea perioadă la Consiliul Naţional al Audiovizualului, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

Televiziunea Română a anunţat, vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că emisiunile "Biziday", cu Moise Guran, "Vorbeşte liber", cu Sorin Avram, "Foc încrucişat", cu Alina Stancu şi Cornel Nistorescu, şi "Starea naţiei", cu Dragoş Pătraru, vor fi difuzate în continuare la TVR şi îşi vor păstra locul în grilă ca şi până în prezent.

"Începând de luni, 22 septembrie, canalele TVR vor funcţiona în baza grilelor de programe aprobate prin Programul de Redresare economică şi Memorandumul din 2012", se spunea în comunicatul TVR.

Potrivit comunicatului, decizia a fost luată vineri de Comitetul Director (CD) şi urma să fie înaintată, spre informare, Consiliului de Administraţie (CA) al TVR.

Măsura a fost discutată în cadrul unui grup de lucru înfiinţat prin hotărârea Consiliului de Administraţie, grup alcătuit din membri CA şi CD, care s-a întrunit vineri, într-o primă şedinţă.

Problemele în privinţa TVR au început încă din 2 septembrie, când grila intermediară a TVR 1, valabilă în septembrie şi care include emisiuni realizate de Sorin Avram, Moise Guran, Dragoş Pătraru şi Alina Stancu şi Cornel Nistorescu, a stârnit discuţii în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), întrucât aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie fără aprobarea CA al TVR şi a CNA. Atunci, mai mulţi membri ai CNA au spus că grila lunii septembrie are nevoie de aprobarea CNA şi a CA al TVR, chiar dacă este provizorie.

Totuşi, deşi nu avut nici aprobarea CNA şi nici a CA al TVR, TVR 1 a continuat să difuzeze această grilă intermediară de programe.

Însă structura grilelor de programe ale TVR aprobate prin Programul de Redresare economică şi Memorandumul din 2012 a fost aprobată la momentul respectiv şi de CNA.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a analizat, în şedinţa din 16 septembrie, grilele de toamnă ale Televiziunii Române, însă nu a ajuns la nicio concluzie în privinţa acestora, majoritatea membrilor din CA solicitând ca, până pe 30 septembrie, să fie elaborată o strategie de programe a TVR. În baza acesteia urma să fie elaborată grila de toamnă a TVR, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.

Motivul pentru care majoritatea CA a solicitat elaborarea acestei strategii de programe ar fi acela că preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, le-a prezentat membrilor CA o variantă de grilă de programe de toamnă care schimbă identitatea TVR 1 dintr-o televiziune generalistă într-una de News&Current Affairs. Strategia de programe urma să aibă la bază rezultatele unui sondaj pe care TVR l-a comandat şi care au relevat ceea ce îşi doresc telespectatorii. De asemenea, în prezent se desfăşoară o serie de focus grupuri, care au acelaşi scop.

Şapte din cei 11 membri ai CA nu au fost de acord la momentul respectiv ca telespectatorii TVR 1 să vadă timp de patru zile pe săptămână, de luni până joi seara, acelaşi gen de emisiuni. În acest interval sunt difuzate emisiunile lui Sorin Avram, Moise Guran şi Dragoş Pătraru.

Potrivit unor alte surse, blocajul ar fi fost cauzat de talk show-ul "Vorbeşte liber!", cu Sorin Avram, pe care reprezentanţii PSD în CA al TVR nu îl doreau în grila TVR 1.

Contactat pe 17 septembrie de MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a confirmat faptul că, la momentul respectiv, existau anumite persoane care nu îl doreau pe Sorin Avram în grila Televiziunii Române.

"Sunt câţiva domni care nu-l doresc în niciun chip pe domnul Sorin Avram să ţină acel talk show, pe care îl ţine acum şi care este foarte performant. Nu ştiu de ce nu îl doresc, eu îl doresc, l-am adus, performează, sunt mulţumit (...) Mi s-a cerut să-l dau afară, cu o ocazie, nu ieri (în CA, n.r.). Nu trebuie să vă miraţi. Aici toată lumea crede că se pricepe la televiziune (...)", a spus Stelian Tănase, fără a preciza identitatea celor care i-au solicitat să renunţe la Sorin Avram.

Întrebat când ar urma să intre oficial grila de toamnă a TVR, în prezent fiind implementate grile intermediare, Stelian Tănase a spus că acest lucru se va produce pe 1 octombrie. "Dacă, bineînţeles, membrii Consiliului de Administraţie care formează majoritatea, adică guvernamentalii să le zic aşa... Că ei au majoritatea şi ei dispun cum vor ei în televiziune. N-am cum să le spun altfel, ce să le spun? Partidul roşu, partidul galben, partidul albastru? Nu. Există ca în orice grup o majoritate şi o minoritate şi ei au majoritatea, cei care vin din zona guvernamentală. Ieri s-a votat de la 7 la 4, ca să dau un exemplu. Cei de la putere, care aparţin guvernului, sunt 7, au votat într-un fel, iar noi ceilalţi, PNL, PDL, suntem patru, am votat singuri. Deci se vede foarte clar că CA-ul s-a politizat", a spus, miercuri, Stelian Tănase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici