Cannes: "Delta" i-a adus lui Kornel Mundruczo premiul FIPRESCI

Lungmetrajul "Delta", în regia lui Kornel Mundruczo, a primit, sâmbătă, la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de la Cannes, premiul criticii internaţionale, acordat de Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice (FIPRESCI).

78 afișări
Imaginea articolului Cannes: "Delta" i-a adus lui Kornel Mundruczo premiul FIPRESCI

Cannes: "Delta" i-a adus lui Kornel Mundruczo premiul FIPRESCI

La ediţia din 2007 a Festivalului de la Cannes, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, a obţinut, pe lângă Palme d’Or, un premiu al Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice (FIPRESCI).

"Delta", al treilea lungmetraj al regizorului maghiar Kornél Mundruczo, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, a fost filmat în întregime în România (Delta Dunării), timp de patru ani. "Delta" este o coproducţie Ungaria, Germania şi România.

În "Delta", filmul regizorului Kornél Mundruczo, Dunărea nu este numai un decor, ci întreaga scenă a unei drame. Ne aflăm la capătul cursului fluviului, acolo unde apele Dunării se varsă în Marea Neagră, într-un "no man’s land" locuit de o mână de pescari.

Pentru scurtmetrajul cu care a debutat, "Afta - Day after Day" (2001), Mundruczó a primit numeroase premii internaţionale, printre care se numără cel de la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus, Premiul Criticilor din Ungaria şi premiul ARTE pentru scurtmetraj european, la Festivalul Internaţional de Film de la Oberhausen.

Primele două lungmetraje ale lui Kornél Mundruczó, "Pleasant Days" şi "Johanna", s-au bucurat de aprecierea criticilor, cel dintâi fiind premiat la festivalurile de la Locarno, Rotterdam, Sofia şi Bruxelles, în 2002, iar al doilea, fiind foarte bine primit la secţiunea Un Certain Regard, de la Cannes, în 2005.

"Delta" se află şi în cursa pentru Palme d'Or, la această ediţie a festivalului, decernat duminică seară.

Premiul Un Certain Regard, câştigat de filmul "Tulpan", în regia lui Sergei Dvortsevoy

Premiul Un Certain Regard, câştigat anul trecut de "California Dreamin'" al lui Cristian Nemescu, a fost atribuit, la ediţia 2008 a Festivalului de la Cannes, filmului "Tulpan", în regia lui Sergei Dvortsevoy, de către un juriu care a dorit să creeze două premii suplimentare.

Preşedintele juriului, cineastul turc Fatih Akin, a declarat că, "date fiind calitatea şi bogăţia selecţiei, juriul a cerut conducerii Festivalului de la Cannes permisiunea de a recompensa două alte filme, ca dovadă a entuziasmului său".

În cadrul selecţiei compuse din 20 de titluri, juriul a atribuit principala recompensă filmului "Tulpan", care relatează cu umor şi poezie întoarcerea în stepa kazahă a lui Asa, un tânăr marinar care vrea să devină nomad. Pentru a fi autorizat să aibă o turmă de oi, Asa trebuie mai întâi să se căsătorească, dar unica sa speranţă, Tulpan, singura tânără liberă pe o rază de câţiva kilometri, îl respinge pe motiv că are urechile mari.

De asemenea, au fost acordate alte patru premii, astfel:

"Tokyo Sonata", portretul unei familii nipone obişnuite, în sânul căreia tatăl încearcă să ascundă faptul că a fost concediat, regizat de japonezul Kurosawa Kiyoshi, a câştigat premiul juriului.

Coup de coeur al juriului, "Wolke 9" al germanului Andreas Dresen, a fost şi coup de coeur al publicului în timpul prezentării, încheiate cu ovaţii de mai multe minute care au emoţionat echipa filmului. Filmul pune în scenă frământările juvenile ale unei sexagenare căsătorite de 30 de ani, care începe o relaţie cu un bărbat de 76 de ani.

La fel de bine primit, documentarul "Tyson" al americanului James Toback este un emoţionant portret al fostului boxer Mike Tyson. Acesta a primit un premiu inedit, intitulat cu umor "K.O du Certain Regard".

"Johnny Mad Dog", film în care francezul Jean-Stéphane Sauvaire plonjează în cotidianul atroce al copiilor-soldaţi din Africa, a primit un "Prix de l'espoir", şi acesta inedit. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici