Caragiale înconjurat de D-l Goe, mamiţica, mam'mare şi tanti Miţa, în faţa primăriei din Ploieşti

Un ansamblu monumental dedicat lui Caragiale, care va cuprinde statuia scriitorului aşezat pe o bancă, dar şi personajele din schiţa "D-l Goe", inclusiv personajul Goe, va fi realizat de sculptorul Radu Ciobanu, urmând să fie amplasat anul viitor în faţa primăriei din Ploieşti.

4111 afișări
Imaginea articolului Caragiale înconjurat de D-l Goe, mamiţica, mam'mare şi tanti Miţa, în faţa primăriei din Ploieşti

D-l Goe, mamiţica, mam'mare şi tanti Miţa, în faţa primăriei din Ploieşti

Ansamblul monumental "Ion Luca Caragiale" va fi realizat de sculptorul Radu Ciobanu, căruia Primăria din Ploieşti i-a atribuit, în luna septembrie, un contract în valoare totală de 645.161 de lei fără TVA.

Contractul a fost atribuit prin negociere, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, potrivit unui anunţ postat pe site-ul e-licitatie.ro.

Radu Ciobanu a spus că ansamblul monumental "Ion Luca Caragiale" este în curs de realizare. "El va cuprinde patru personaje adulte şi un copil, o bancă şi un felinar de epocă, toate realizate din bronz. Personajul aşezat pe bancă va fi Ion Luca Caragiale. Celelalte personaje din ansamblul monumental vor fi personajele din «D-l Goe», respectiv D-l Goe, mamiţica, mam'mare şi tanti Miţa", a explicat artistul.

El a precizat că, în momentul de faţă, sunt modelate personajul Ion Luca Caragiale şi banca pe care acesta este aşezat, dar şi felinarul.

Radu Ciobanu trebuie să finalizeze ansamblul monumental dedicat lui Caragiale până la 1 martie 2012.

Ansamblul dedicat lui Caragiale va fi dezvelit în parcul din faţa Primăriei din Ploieşti în aprilie 2012, după cum a mai spus Radu Ciobanu. Potrivit acestuia, ansamblul va fi dezvelit în contextul centenarului morţii scriitorului Ion Luca Caragiale. Pe 9 iunie 1912 se vor împlini o sută de ani de la moartea lui Caragiale.

Pe de altă parte, şi în Bucureşti pot fi admirate două monumente dedicate lui I. L. Caragiale - "Caragialiana", realizat de artistul Ioan Bolborea şi amplasat în decembrie 2010 în faţa Teatrului Naţional Bucureşti, şi statuia lui I. L. Caragiale, realizată de sculptorul Constantin Baraschi şi amplasată în prezent pe strada Maria Rosetti din Capitală.

Radu Ciobanu, născut în 1963 la Braşov, s-a format ca artist în cadrul Academiei de Arte de la Iaşi, dar lucrează de mulţi ani la Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Lucrări semnate de Radu Ciobanu se află în muzee şi colecţii private din Olanda, Germania, Austria, Italia, Franţa, Statele Unite si Spania. Printre expoziţiile personale importante se numără cele de la Galeria Stadelmeier-Kaeweler (Germania, 2000), Galeria Kormendi-Sopron (Ungaria, 2004), Galeria Arts on King (Canada, 2004).

Printre lucrările realizate de Radu Ciobanu se numără busturile lui Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu (amplasate în Satu Mare), monumentul "Mihai Viteazu" din localitatea Moftinu Mic, bustul "Decebal" - din Gherta Mică etc.

Ion Luca Caragiale (1 februarie 1852-9 iunie 1912) este considerat unul dintre cei mai importanţi dramaturgi şi scriitori români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici