"Caricaturistes, fantassins de la démocratie", scris şi produs de Radu Mihăileanu, la Cannes 2014

Documentarul "Caricaturistes, fantassins de la démocratie", regizat de Stéphanie Valloatto şi al cărui coscenarist şi producător este Radu Mihăileanu, va fi prezentat în secţiunea Les Séances Spéciales a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii evenimentului.

102 afișări
Imaginea articolului "Caricaturistes, fantassins de la démocratie", scris şi produs de Radu Mihăileanu, la Cannes 2014

"Caricaturistes, fantassins de la démocratie", scris şi produs de Radu Mihăileanu, la Cannes 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014 a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la cinematograful UGC Normandie de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Documentarul "Caricaturistes, fantassins de la démocratie" este produs de Radu Mihăileanu, alături de Alain-Michel Blanc.

Filmul, care prezintă 12 caricaturişti, 12 nebuni formidabili, amuzanţi şi tragici, din toate colţurile lumii, vorbeşte într-o manieră amuzantă, emoţionantă şi fără concesii despre lupta de zi cu zi a acestor artişti angajaţi ai unor publicaţii. Aceşti caricaturişti apară democraţia într-un mod amuzant, cu riscul vieţii lor, singura lor armă fiind creionul. Ei sunt francezi, tunisieni, ruşi, americani, chinezi, algerieni, venezueleni, israelieni, palestinieni, din Burkina Faso şi din Coasta de Fildeş.

Născut în 1958, la Bucureşti, Radu Mihăileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea.

Mihăileanu a debutat în lungmetraj cu "Trahir", care a obţinut Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, "Trenul vieţii/ Train de vie", care a primit premiul FIPRESCI la Veneţia şi premiul publicului la Sundance.

Radu Mihăileanu şi-a reconfirmat talentul şi dragostea pentru temele sale favorite - exilul şi identitatea naţională - cu "Trăieşte/ Va, vis et deviens!", recompensat cu Label Europa Cinemas şi premiul publicului secţiunii Panorama la Festivalul de la Berlin şi cu premiul pentru cel mai bun scenariu original la gala César 2005.

În 2009, Mihăileanu a scris şi a regizat "Concertul", nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, premiat cu César pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună coloană sonoră şi laureat al galei Gopo 2010 la categoriile "montaj", "scenografie", "machiaj/coafură" şi "muzică originală".

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici