Câştigătorul premiului Palme d’Or, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina (Video)

Regizorul Marian Crişan, câştigător al premiului Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, se va afla, sâmbătă seară, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, întrucât scurtmetrajul său "Megatron" va fi proiectat, în aer liber, în cadrul evenimentului.

30 afișări
Imaginea articolului Câştigătorul premiului Palme d’Or, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina (Video)

Regizorul Marian Crişan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Serviciului Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba, Lucian Docea, a declarat că organizatorii încearcă, în acest an, să atragă şi tinerii spre Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Docea a spus că, sâmbătă seară, pe Muntele Găina va avea loc un program de proiecţii de film, muzică în aer liber şi focuri de artificii, dedicat în special tinerilor.

Potrivit sursei citate, invitat special este regizorul Marian Crişan, laureat în acest an al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.

În prezenţa regizorului şi a criticului de film Iulia Blaga, vor fi proiectate, în premieră, două scurt metraje: "Tulnicul" şi "Megatron".

"Încercăm să păstrăm spiritul Munţilor Apuseni, spiritul românesc, popular, tradiţional şi dorim, totodată, ca târgul să aibă şi un spirit mai tineresc, prin elementele de program pe care le propune în acest an Consiliul Judeţean Alba, alături de partenerii săi", a spus Docea.

Filmul "Tulnicul", singurul scurtmetraj de autor făcut vreodată despre acest instrument unic, a fost turnat în 2004, când Marian Crişan şi operatorul Vadim Hâncu s-au documentat şi au filmat în Ţara Moţilor.

Scurtmetrajul "Megatron" are 15 minute şi prezintă povestea unui băieţel dintr-un sat de lângă Bucureşti, dus de mama sa la un restaurant fast food pentru a-i sărbători ziua de naştere. Ajuns la Bucureşti, copilul face tot posibilul pentru a-şi găsi tatăl.

Autorităţile din judeţul Alba aşteaptă cel puţin 10.000 de oameni, sâmbătă şi duminică, la ediţia din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, în programul manifestărilor fiind incluse concerte în aer liber, expoziţii gastronomice, o paradă populară, dar şi un concurs la care participă fetele de măritat.

În fiecare an, pe Muntele Găina, din judeţul Alba, se organizează, în duminica cea mai apropiată de data de 20 iulie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber, Târgul de Fete. Sărbătoarea este organizată, în colaborare, de judeţele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad, fiind un festival al cântecului şi jocului, al tradiţiilor şi datinilor strămoşeşti.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete si băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi mulţi din ei să se căsătorească.

Târgul de Fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici