Cazul terenului de la muzeul „Grigora Antipa”: Audierea în Parlament, amânată

Deputaţii au decis marţi amânarea audierii în cazul terenului din proprietatea Muzeului Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” unde se intenţionează construirea Muzeului Holocaustului din România.

401 afișări
Imaginea articolului Cazul terenului de la muzeul „Grigora Antipa”: Audierea în Parlament, amânată

Deputaţii au decis amânarea audierii în cazul terenului muzeului Antipa cerut de Muzeul Holocaustul

Luis Ovidiu Popa, managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, erau programaţi marţi pentru o audiere în faţa Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Audierea avea ca obiect „înstrăinărea a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» către o altă instituţie în vederea ridicării unei alte clădiri pe terenul respectiv”, după cum se arăta în ordinea de zi a comisiei.

Deputaţii au discutat iniţial despre oportunitatea audierii. La propunerea deputatei Beatrice Tudor s-a votat amânarea punctului 1 din discuţie în condiţiile în care ministrul culturii nu era prezent la audiere. În urma votului deputaţii au hotărât, cu o singură abţinere, amânarea audierii celor doi invitaţi.

”Vineri am avut o discuţie cu Ministrul Culturii, în care i-am expus punctul nostru de vedere. Dumnealui a părut să înţeleagă şi speram că astăzi, aici vom avea poziţii într-un fel convergente. Mi se pare normal ca Ministerul Culturii să susţină o instituţie din subordine. Mi s-ar părea anormal să susţină să se dezmembreze. În istoria muzeului, acesta este cea mai serioasă criză privind imobilul. A mai existat o problemă în 1942, când s-a dorit demolarea muzeului şi construirea în loc a Ministerului de Finanţe. Pe vremea aceea, şef al Guvernului şi Ministru al Culturii era Ion Antonescu. Imobilul acesta este cel mai vechi din Piaţa Victoriei. Este singurul care supravieţuieşte din acea perioadă. Faptul că nimeni nu are niciun fel de întrebări, mă refer la cei pe care i-am auzit eu, care în general sunt din zona politică pe mine mă uimeşte cumva”, a declarat presei managerul muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa.

”Nici nu ştiu cine poate decide. În ceea ce depinde de noi, vă pot spune că muzeele, şi al nostru şi Muzeul Holocaustului au nevoie să fie construite în felul care să le permită o viaţă fructuoasă ulterior. Şi asta nu este o soluţie bună. Poziţia noastră, a mea, va fi în acest sens”, a spus Luis Popa pentru MEDIAFAX.

Muzeul "Grigore Antipa" din Bucureşti a primit, pe 20 iunie, din partea autorităţii finanţatoare, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătraţi din parcul instituţiei în vederea realizării unei alte construcţii.

Anterior primirii acestei adrese, managerul instituţiei, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul Antipa îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Conducerea muzeului a înaintat, luni, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei.

Luis Popa a declarat că, vineri, când a primit solicitarea de la Ministerul Culturii, i s-a comunicat şi faptul că Institutul pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" a solicitat Guvernului să îi cedeze această parte din parcul Muzeului Antipa în vederea construirii Muzeului Holocaustului din România.

Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că terenul pe care se află Muzeul Antipa din Bucureşti este proprietatea statului, dat în folosinţă gratuită instituţiei, dar "folosinţa poate fi retrasă şi atribuită alteia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici