"Cel mai rapid roman din lume" a fost lansat oficial, în prezenţa autorilor. Poveştile amuzante din spatele scrierii "Moş Crăciun & Co."

"Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume", volumul redactat în doar 5 ore şi 35 de minute de 53 de scriitori, sâmbătă, la Universitatea din Bucureşti, a fost lansat oficial miercuri seară, la Librăria Bastilia din Capitală, în prezenţa majorităţii autorilor care au participat la proiect.

752 afișări
Imaginea articolului "Cel mai rapid roman din lume" a fost lansat oficial, în prezenţa autorilor. Poveştile amuzante din spatele scrierii "Moş Crăciun & Co."

"Cel mai rapid roman din lume" a fost lansat oficial, în prezenţa autorilor. Poveştile amuzante din spatele scrierii "Moş Crăciun & Co." (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Cu umor, aceştia au refăcut povestea scrierii acestui roman, cu anecdote despre lipsa diacriticelor în calculatoarele puse la dispoziţie, despre "momentul ţurţurelui" şi amintiri despre arbitrul de fotbal care a cronometrat tot acest proces.

Scriitorul Florin Iaru a spus că povestea din romanul colectiv prezintă "un mod bucureştean de a vedea lumea". Tot el şi-a amintit şi de problemele tehnice ale redactării romanului. Prima dintre ele a fost faptul că pe unele dintre calculatoarele puse la dispoziţia scriitorilor nu existau diacritice. După consultaţii şi intervenţii, diacriticele au fost instalate, dar a intervenit o nouă criză - când s-a atins pragul de 25.000 de semne, programul în care era redactat romanul s-a blocat şi o parte din autori şi-au pierdut textele, pe care a trebuit să le refacă.

Laura Albulescu, redactor-şef al Grupului Art, a povestit cu umor "episodul ţurţurelui". În timp ce autorii scriau romanul, aceasta a fost anunţată că un ţurţure a spart parbrizul unei maşini parcate lângă Universitate. "M-am gândit întâi să îi anunţ după ce termină de scris, dar am zis că nu e bine aşa", a spus amuzată Laura Albulescu, amintindu-şi cum a alergat prin sălile în care scriau autorii, întrebându-i dacă au o maşină cu numărul de înmatriculare al celei avariate. În cele din urmă, s-a dovedit că maşina era a sunetistului dintr-unul din amfiteatre.

În ceea ce priveşte titlul cărţii, Răzvan Ţupa, unul dintre autorii "celui mai rapid roman din lume", a ţinut să spună că volumul este totuşi destinat adulţilor.

Redactarea cărţii a început sâmbătă, la ora 10.20, cu cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Marius Chivu, stabilind împreună planul şi titlul volumului - "Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume". S-au scurs doar 9 ore, 5 minute şi 8 secunde până la tipărirea primului număr al ineditului roman, pe care iniţiatorii proiectului îl consideră "un dar pentru societatea românească".

Editura Art, care a publicat romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv depus de 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

Cei 53 de autori ai "celui mai rapid roman din lume" sunt: Leonard Ancuţa, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Branişte, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurenţiu Constantin, Bogdan Coşa, Andrei Crăciun, Augustin Cupşa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniş, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duţescu, Mihail Gălăţanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groşan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoş Micleuşanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Niţescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleşa, Matei Pleşu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Şahighian, Livia Ştefan, Cecilia Ştefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Ţupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

Proiectul a fost realizat de Asociaţia Culturală Aedificatio şi Editura ART, împreună cu Links Associates, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti.

Romanul este disponibil în librării la preţul de 25 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici