Cele mai controversate caricaturi ale săptămânalului Charlie Hebdo - FOTO

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, care a fost, miercuri, ţinta unui atac terorist soldat cu 12 morţi, este o publicaţie nonconformistă, cunoscută pentru caracterul său profund antireligios şi pentru caricaturile cu profetul Mohamed, pe care le publică în mod regulat.

4608 afișări
Imaginea articolului Cele mai controversate caricaturi ale săptămânalului Charlie Hebdo - FOTO

Cele mai controversate caricaturi ale săptămânalului Charlie Hebdo - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Primntre cele mai controversate caricaturi făcute de "Charlie Hebdo" se numără:

2012 - Caricaturi cu Mohamed cu aluzie la "The Innocence of Muslims"

În urma revoltei care a cuprins lumea musulmană în 2012 după publicarea pe YouTube a filmului "The Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor"), Charlie Hebdo a publicat o serie de caricaturi cu profetul, scrie site-ul Gawker.

Coperta ediţiei parodia filmul francez "Intouchables", nominalizat în acel an la premiile Globul de Aur. Filmul spune povestea unui bărbat alb bogat care, paralizat în urma unui accident, angajează un bărbat de culoare sărac care să aibă grijă de el. În imaginea de pe coperta "Charlie", evreul ajută un musulman în căruciorul cu rotile să se deplaseze, cei doi fiind văzuţi spunând "Nu trebuie să vă bateţi joc!"

După cum a scris "The New Yorker" la vremea respectivă, cele mai multe instituţii franceze - politice şi de presă - s-au exprimat împotriva publicaţiei"Charlie Hebdo, iar poliţia i-a cerut directorului să nu publice numărul:

"Când a început să umble vorba acum o săptămână, luni, că ziarul publica o reprezentare a lui Mohamed - un act pe care mulţi musulmani îl consideră blasfemic - poliţia din Paris l-a sunat pe editor (şi caricaturistul copertei), Stéphane Charbonnier, fix când ediţia intra la tipar. Charb, cum este cunoscut, a trimis prefecturii copertele de faţă şi de spate, iar poliţia a insistat să se mai gândească o dată. El a refuzat - satira este, până la urmă, mijlocul său de existenţă - iar ediţia a ajuns pe tarabe acum o săptămână, miercuri.

Guvernul francez a sporit imediat securitatea şi a anunţat decizia de a închide cele 20 de avanposturi vinerea trecută, zi de rugăciune pentru musulmani. Prim-ministrul francez Jean-Marc Ayrault a emis un comunicat în care critica desenele şi orice "exces" de acest fel. Politicienii şi paginile editoriale din majoritatea Franţei au atacat de asemenea caricaturile ca fiind iresponsabile, inoportune şi imbecile".

2011 - Coperta cu Mohammed "ediţie specială"

În octombrie 2011, Charlie Hebdo a publicat o ediţie specială "realizată" de Mohamed şi redenumită "Sharia Hebdo". Pe copertă a fost publicat un desen semnat de caricaturistul Luz şi înfăţişându-l pe profet care le spunea cititorilor "100 de bice dacă nu muriţi de râs".

O săptămână mai târziu, sediul săptămânalului a fost bombardat, iar site-ul său atacat. Charb, directorul Charlie Hebdo şi unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti ai publicaţiei, i-a numit pe autorii atacului "radicalişti proşti care nu ştiu ce este Islamul" şi "idioţi care îşi trădează propria religie". Următoarea copertă înfăţişa un caricaturist de la Charlie Hebdo sărutându-se cu un musulman, afişând mesajul "Iubirea e mai puternică decât ura".

2006 - Coperta cu desene cu Mohamed a la Jyllands-Posten

În 2006, cu cinci ani înainte de bombardament, Charlie Hebdo a republicat desenele controversate cu Mohamed făcute de publicaţia daneză Jyllands-Posten, adăugând câteva proprii şi punând pe copertă titlul "Mohamed copleşit de fundamentalişti", alături de o caricatură a profetului plângând şi spunând "E greu să fii iubit de idioţi".

Preşedintele francez Jacques Chirac a condamnat publicaţia, iar un grup de organizaţii musulmane a dat-o în judecată, spunând că desenele erau rasiste. Acuzaţiile au fost respinse, iar procesul nu a fost ţinut.

Coperte despre catolicism

Argumentul "şanselor egale de jignire", un ideal important pentru Charlie, a fost folosit de ziarul francez de fiecare dată ca răspuns la acuzaţiile de islamofobie sau rasism. Luna trecută, publicaţia a ilustrat naşterea lui Iisus, cu descrierea "Adevărata poveste a naşterii lui Iisus - Copilăria după Evangheliile apocrife şi alte texte".

În 2013, Charlie Hebdo a avut o copertă care îl înfăţişa pe Papa Benedict ţinându-se de mână cu un gardian de la Vatican, sugerând o relaţie de dragoste nepermisă. "În sfârşit liber!", titra publicaţia, alături de explicaţia "Papa demisionează".

În 2012, o copertă a publicaţiei parodia scandalurile privind pedofilia în rândul preoţilor catolici. În imagine se vede un episcopcare se spovedeşte la Papa Benedict, primind sfatul "Apucaţi-vă de cinema, ca Polanski".

Poate una dintre cele mai potrivite evocări ale opiniei generale din lumea religiei asupra Charlie Hebdo, având mesajul "Charlie Hebdo trebuie să fie distrus", este aceasta:

2001 - "Michael Jackson, în sfârşit alb"

Caricaturiştii Charlie Hebdo nu ocoleau nici subiectele din entertainment, iar după ce vestea morţii lui Michael Jackson a făcut înconjurul lumii, coperta săptămânalului francez înfăţişa scheletul cântăreţului, însoţit de titlul "Michael Jackson, în sfârşit alb" - ca aluzie la presupusele intervenţii la care americanul recurgea frecvent pentru o piele mai albă.

1970 - Coperta De Gaulle

Înainte ca revista să lovească în fanatismul religios, lovea în Charles de Gaulle. "Charlie Hebdo" a fost fondată în 1970, când predecesoarea sa - "Hara-Kiri Hebdo" - fusese închisă de guvern pentru o glumă pe seama generalului decedat.

Potrivit BBC, două evenimente dramatice dominau ştirile în acea vreme: un incendiu de amploare izbucnit într-un club şi soldat cu moartea a 100 de oameni; şi moartea fostului preşedinte, Generalul Charles de Gaulle.

"Hara-Kiri" şi-a deschis ediţia de atunci cu un titlu care lua în derâdere moartea generalului: "Bal tragic la Colombey (n.r. casa lui de Gaulle) - un mort". Scandalul care a urmat a dus la închiderea publicaţiei, la care jurnaliştii au reacţionat prin deschiderea unui nou săptămânal - "Charlie Hebdo". "Charlie" nu era o referinţă lipsită de respect la Charles de Gaulle, ci la faptul că, la origini, republica desenul Charlie Brown din Statele Unite.

1971 - "Votează idiotul"

La trei ani de la revoltele studenţeşti din 1968, caricaturistul francez Georges Wolinski a desenat coperta cu un titlu sugestiv pentru înclinarea antiguvernamentală a publicaţiei. Lozinca a devenit clasică, fiinid folosită şi astăzi în graffitiul din Franţa - "Votează idiotul...nu ai de ales".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici