Ceramica de la Horezu va intra în protecţia UNESCO

Ceramica de la Horezu va fi protejată ca patrimoniu imaterial al UNESCO, după ce organizaţia internaţională a acceptat dosarul înaintat în acest sens de autorităţile române, a anunţat, vineri seară, la Alba Iulia, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

285 afișări
Imaginea articolului Ceramica de la Horezu va intra în protecţia UNESCO

Ceramica de la Horezu va intra în protecţia UNESCO (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Mircea Diaconu a spus, într-o conferinţă de presă, că a semnat dosarul pentru protejarea ceramicii de la Horezu ca patrimoniu al UNESCO, iar documentaţia a fost trimisă la Paris.

"Ieri (joi - n.r.) am obţinut acest mare succes pentru mine şi primul. Dosarul UNESCO pentru protecţia ceramicii de Horezu l-am semnat pe un bot de maşină. A plecat ieri dimineaţă cu curier diplomatic la Paris", a spus Diaconu.

Ministrul Culturii a afirmat că acceptarea dosarului pentru protejarea ceramicii de Horezu de către UNESCO este "un lucru fenomenal", precizând că a făcut lobby în acest sens încă din perioada cât a fost doar senator.

Întrebat cât vor dura procedurile până ceramica de Horezu va fi inclusă în lista de protecţie UNESCO, Diaconu a spus că nu ştie care va fi acest termen.

"Nu ştiu cât durează procedurile (…) Dar simplul fapt că ţi-a primit dosarul - el intră în protecţie chiar dacă efectiv procedura mai durează poate un an", a susţinut Diaconu.

Programul de Guvernare depus la Parlament de Cabinetul Ponta are ca priorităţi protecţia şi conservarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi includerea ansamblului monumenal Brâncuşi de la Târgu Jiu şi a ceramicii de Horezu în patrimoniul UNESCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici