Cetatea de la Malaia Kopania, cea mai mare descoperire dacică a ultimilor ani

Arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare au închis, luni, temporar, şantierul arheologic de la cetatea dacică Malaia Kopania, descoperită în Ucraina, la cinci kilometri de graniţa cu România, după ce au descoperit alte şase morminte.

22 afișări
Imaginea articolului Cetatea de la Malaia Kopania, cea mai mare descoperire dacică a ultimilor ani

Cetatea de la Malaia Kopania, cea mai mare descoperire dacică a ultimilor ani

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Viorel Ciubotă, a făcut un bilanţ al descoperirilor şi a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cetatea dacică de la Malaia Kopania, aflată la cinci kilometri de graniţa cu România, în zona localităţilor Valea Seacă şi Tarna Mare din judeţul Satu Mare, reprezintă, după ultimele săpături, cea mai mare descoperire dacică de acest fel a ultimilor ani.

"Am descoperit lucruri foarte importante aici, inclusiv am găsit dovada că dacii îşi băteau propria monedă. Este, fără îndoială, cea mai mare descoperire de acest fel a ultimilor ani. Nicăieri în România nu a fost descoperită o asemenea cetate. Sper ca săpăturile de anul viitor să ne ajute să scoatem la lumină un templu dacic", a spus Ciubotă.

În cetatea de la Malaia Kopania au fost descoperite urmele unui atelier de turnat fier, inclusiv bucăţi de fier neprelucrat care urma să fie topit, o monetărie şi un atelier de confecţionat râşniţe pentru măcinatul grâului. De asemenea, arheologii au găsit în morminte bijuterii, săbii, vârfuri de lance, catarame, pinteni şi alte obiecte aparţinând elitelor dacice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici