Cetatea medievală din Mediaş, veche de peste 700 de ani, reabilitată cu bani europeni

Cetatea medievală din Mediaş, judeţul Sibiu, veche de peste 700 de ani, va fi reabilitată în cadrul unui proiect în valoare de 26 de milioane de lei, finanţat din fonduri europene, iar lucrările trebuie sa fie terminate la finalul anului, în caz contrar vor fi continuate din fondurile Primăriei.

1242 afișări
Imaginea articolului Cetatea medievală din Mediaş, veche de peste 700 de ani, reabilitată cu bani europeni

Cetatea medievală din Mediaş, veche de peste 700 de ani, reabilitată cu bani europeni (Imagine: HEPTA)

Reprezentanţii Primăriei Mediaş au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că municipalitatea implementează proiectul "Reabilitarea turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală Mediaş”, după ce a obţinut o finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi de la Guvern.

Valoarea totală a proiectului este de 25,9 milioane de lei, finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene şi a Guvernului fiind de 17.7 milioane de lei.

Contractul de finanţare a fost semnat în august anul trecut, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, iar în martie 2015 s-a semnat contractul de lucrări cu SC Euras SRL Satu Mare.

Constructorului i-a fost predat deja amplasamentul lucrărilor, acestea urmând să înceapă peste câteva zile.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Mediaş, din fondurile alocate se vor executa lucrări de consolidare structurală şi restaurare a elementelor decorative la zidurile cetăţii şi la Bastionul Cuţitarilor, Turnul Pietrarilor şi Turnul Rotarilor. De asemenea, proiectul prevede şi instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spaţiilor de circulat, amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporţi de biciclete, panouri şi stâlpi informaţionali, arbuşti şi alte elemente de vegetaţie decorativă.

Obiectivele prevăzute prin derularea acestui proiect vizează crearea a 20 de locuri de muncă permanente, extinderea sezonului turistic de evenimente, crearea a 45 locuri de parcare şi primirea a peste 56.000 de turişti anual, ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu cultural conservat, ce datează din anul 1267.

Oficialii Primăriei Mediaş au declarat că lucrările trebuie finalizate până în 31 decembrie, în caz contrar municipalitatea fiind nevoită să achite continuarea acestora din fonduri propri.

“Noi ne-am angajat că vom termina aceste lucrări la termenul stabilit. Nu credem că se va ajunge în situaţia în care va trebui să continuăm pe cont propriu", spun reprezentanţii Primăriei Mediaş.

Cetatea Mediaş a fost construită între anii 1490 - 1534, în urma decretului emis de către regele maghiar Matei Corvin din 1486.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici