Claude Lelouch se reîntoarce la temele de la începutul carierei sale, cu "Roman de gare"

Regizorul Claude Lelouch, care a venit la Bucureşti pentru a-şi prezenta în avanpremieră cel mai recent film, "Un roman de duzină / Roman de gare", a declarat că, odată cu acestă producţie, a încercat să se întoarcă la temele abordate la începtul carierei sale, acum 50 de ani.

9 afișări
Imaginea articolului Claude Lelouch se reîntoarce la temele de la începutul carierei sale, cu "Roman de gare"

Claude Lelouch se reîntoarce la temele de la începutul carierei sale, cu "Roman de gare" (Imagine: Mediafax Foto)

"Un roman de duzină/ Roman de gare", cel mai recent film al regizorului francez Claude Lelouche, cuprinde o serie de personaje şi o axă temporală care balansează în diverse momente ale acţiunii, lăsând spectatorul să ghicească care sunt relaţiile dintre protagonişti. Fanny Ardant joacă rolul scriitoarei de succes Judith Ralitzer, ale cărei celebre romane ar putea fi scrise de către un ucigaş în serie, cunoscut ca "Magicianul". Filmul este deschis cu o secvenţă în care poliţia o interoghează cu privire la relaţia ei cu acesta. Un alt personaj, coafeza Huguette, interpretată de Audrey Dana, se urcă în maşină cu un străin pe care îl cunoaşte într-o benzinărie.

Prezentând ceea ce pare a fi la început două poveşti separate, Lelouch începe să-şi dezvolte acţiunea pe baza unui fir narativ sinuos, jucându-se cu identităţile personajelor. Cu o intrigă complicată (însă nu neapărat consistentă), răsturnările de situaţie converg către una dintre temele preferate de Lelouch: soarta.

În filmul care se prezintă mai degrabă ca un policier decât ca o poveste ce urmăreşte destinul uman, un important rol în consistenţa producţiei îl joacă Dominique Pinon, care îl interpretează pe misteriosul autor al cărţilor lui Ralitzer. Imaginea sa neconvenţională păstrează intenţia lui Lelouch de a sublinia faptul că aparenţele înşeală.

"Castingul este chiar miezul filmului şi a fost dificultatea principală. (...) Eu am căutat să interesez nişte actori despre care să nu ghicim de la început că vor avea o poveste de iubire. Cred că fizicul are o importanţă prea mare în zilele noastre şi, de aceea, suferim o dezamăgire", a declarat Lelouch, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Filmul acesta se vrea a fi o reluare a temelor pe care le-am abordat acum 50 de ani. Am vrut să văd dacă am făcut anumite progrese (...). În acelaşi timp, propun şi nişte controverse celor care m-au contestat", a precizat regizorul.

Venit la Bucureşti pentru a-şi prezenta filmul în avanpremieră, în România, regizorul şi-a cerut scuze pentru "calitatea proastă a proiecţiei" prezentate la sala Elvira Popescu. "Am văzut că imaginea era destul de vagă şi sunetul nu de cea mai bună calitate", a declarat el.

Regizorul, ajuns în prezent la cel de-al 41-lea film, a povestit că încă trăieşte "o frumoasă poveste de dragoste cu cinematografia" şi încă mai învaţă.

Despre cea mai recentă producţie, "Un roman de duzină", el a declarat că este "un film despre creaţie, despre cum se scrie o poveste". "Mi se pare că munca unui regizor se aseamănă foarte mult cu munca unui jurnalist. Cred că cinematografia este un melanj de genuri – ador amestecurile de genuri – amestec poveştile de dragoste, creaţia, muzica. Am încercat să realizez ricoşeuri ale unor genuri asupra celorlalte, filmul să se asemene cât mai mult cu viaţa", a explicat el.

Filmul, distribuit de Glob Com Media, va avea premiera în România pe 28 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici