Clubul Român de Presă, de 3 mai : Libertatea presei se susţine prin mass-media valoroase editorial şi solide financiar

Ziua mondială a libertăţii presei găseşte mass-media din România într-o "perioada încă dificilă din punct de vedere economic, care afectează aproape toate entităţile din acest domeniu, un reviriment nefiind de prevăzut pentru 2014", se spune într-o declaraţie a Clubului Român de Presă (CRP).

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Clubul Român de Presă, de 3 mai : Libertatea presei se susţine prin mass-media valoroase editorial şi solide financiar

Clubul Român de Presă, de 3 mai : Libertatea presei se susţine prin mass-media valoroase editorial şi solide financiar (Imagine: Shutterstock)

"De asemenea, 2014 înseamnă pentru mass-media româneşti un an agresiv din punct de vedere politic, cu două perioade electorale, în care influenţele politice se resimt în majoritatea activităţilor editoriale ale redacţiilor. În 2014, libertatea de exprimare şi echilibrul în acţiune ale mass-media româneşti sunt afectate, mai mult ca în alţi ani, de constrângerile economice şi de condiţionările politice. Presa se află sub o dublă presiune – economică şi politică, neexistând o voinţa a autorităţilor ca mass-media sa fie sprijinte în spirit european, transparent şi nediscriminatoriu", se mai spune în declaraţia, postată sâmbătă, pe site-ul acestei asociaţii profesionale.

CRP consideră că în acest an se menţin problemele din interiorul mass-media româneşti: "Presa continuă să fie afectată de restructurări, managementul nu a găsit încă răspunsuri creative la schimbările majore din domeniu, aduse de transformarea obiceiurilor de consum ale publicului, calitatea prestaţiilor jurnalistice rămâne, cu mici excepţii, la cote modeste".

"Contextul şi perspectivele negative arată că redresarea poate veni doar din interiorul mass-media şi că este nevoie de un efort comun pentru găsirea soluţiilor de relansare. Libertatea presei în România anului 2014 şi a anilor următori trebuie să însemne companii consolidate financiar, redacţii stabile şi valoroase profesional, o identitate bine conturată a profesiei de jurnalist şi a industriei mass-media.Fără autonomie susţinute din interior, prin valoare editorială şi putere financiară nu există libertate reală a presei", se mai spune în luarea de poziţie a CRP, cu ocazia acestei aniversări.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici