Cluj: Vestigii din epoca romană şi medievală găsite pe un şantier. Lucrările au fost sistate

Muncitorii care lucrează la construirea noului sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) din Cluj-Napoca au descoperit, luni, mai multe vestigii din epoca romană şi din cea medievală, lucrările fiind sistate, marţi, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj.

383 afișări

Directorul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, Leonard Horvath, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că s-a dispus sistarea lucrărilor pentru conservarea obiectelor de patrimoniu găsite.

"Muncitorii de pe şantierul viitorului sediu al ISJ Cluj au descoperit, luni, vestigii din epoca romană şi medievală. A fost descoperit un zid roman şi fragmente de ceramică romană. De asemenea, s-au descoperit piese medievale, în acea zonă fiind pe vremuri o biserică. Am decis sistarea lucrărilor la şantier pentru a proteja obiectele de patrimoniu descoperite. De miercuri, pe şantier vor intra arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT). Terenul va trebui decapat şi vom vedea cum vor evolua lucrurile", a spus Horvath.

Directorul adjunct al MNIT, Viorica Crişan, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că s-au descoperit vase de ceramică romană bine conservate, un zid roman, piese medievale datând probabil din secolele XIII-XIV, dar şi preistorice.

"Nu ştim exact ce este acolo, cel mai probabil este vorba despre o locuire din afara fostului oraş roman. În zonă a fost şi o biserică medievală şi, se pare, chiar un cimitir. Arheologii vor începe cercetarea terenului şantierului începând de miercuri, pentru acordarea descărcării de sarcină arheologică", a spus Crişan.

Potrivit acesteia, şantierul are peste 2.000 de metri pătraţi, iar săpăturile care au fost făcute până acum au o adâncime de 3,5 metri.

"Nu ştiu cât va dura cercetarea, ţinând cont de suprafaţă. Poate în 30 de zile ne vom lămuri, iar în funcţie de ce vom descoperi lucrările la şantier vor putea fi reluate", a afirmat Crişan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici