CNA a atenţionat Realitatea TV pentru emisiunile despre cazul judecătoarei Elena Turcu

CNA a atenţionat, marţi, Realitatea TV, care în emisiunile "Realitatea de la ora 18.00" şi "Realitatea te priveşte", din 25 noiembrie şi 4 decembrie, a prezentat un document în care putea fi văzută adresa judecătoarei Elena Turcu, despre care s-a spus că a condus maşina în stare de ebrietate.

35 afișări
Imaginea articolului CNA a atenţionat Realitatea TV pentru emisiunile despre cazul judecătoarei Elena Turcu

CNA a atenţionat Realitatea TV pentru emisiunile despre cazul judecătoarei Elena Turcu

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunile de ştiri "Realitatea te priveşte" şi "Ediţie specială", difuzate în perioada 13 noiembrie - 16 decembrie 2008. Consiliul a monitorizat opt emisiuni de ştiri şi şapte de dezbatere, difuzate de Realitatea TV.

Potrivit Departamentului Monitorizare al CNA, în respectivele emisiuni a fost abordat cazul judecătoarei Elena Turcu, despre care s-a spus că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice, dar procuratura a decis neînceperea urmăririi penale a acesteia, din cauză că aparatele cu care i s-a recoltat sângele nu erau omologate. O altă temă a emisiunilor a fost faptul că poliţiştii care au oprit-o pe Elena Turcu sunt cercetaţi pentru vătămarea corporală a judecătoarei, în baza unui certificat medico-legal eliberat de un medic ce a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

În toate emisiunile a fost solicitat punctul de vedere telefonic al avocatei Elenei Turcu, a mai precizat CNA.

Totuşi, judecătoarea Elena Turcu a reclamat la CNA faptul că postul Realitatea TV "a încălcat flagrant dispoziţiile legale privind asigurarea informării corecte". Ea a solicitat sancţionarea Realitatea TV şi a moderatoarei Andreea Creţulescu. "Moderatoarea emisiunii ("Realitatea te priveşte", n.r) a realizat comentarii vădit tendenţioase, cu ignorarea totală a oricărei norme de drept intern sau internaţional, potrivit căreia «judecarea oricărei cauze cu privire la orice proces se face într-o sală de judecată şi nu la un post de televiziune»", spune Elena Turcu în motivaţia transmisă CNA.

În plus, judecătoarea susţine că anumite comentarii făcute în emisiunile în care a fost prezentat cazul său au fost "tendenţioase" şi au încălcat "prezumţia de nevinovăţie". De asemenea, Elena Turcu consideră că presa desfăşoară împotriva sa "o campanie virulentă". În plus, judecătoarea a reclamat la CNA faptul că într-una dintre emisiunile de la Realitatea TV i s-a prezentat adresa pe ecran.

CNA a constatat că în emisiunile "Realitatea de la ora 18.00" din 25 noiembrie şi "Realitatea te priveşte" din 4 decembrie a fost prezentat certificatul medico-legal care stă la baza incriminării poliţiştilor, cercetaţi pentru vătămarea corporală a Elenei Turcu. În documentul respectiv a apărut şi adresa judecătoarei, care putea fi citită de telespectatori.

Astfel, CNA a decis să atenţioneze Realitatea TV, pentru încălcarea art. 36, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora".

Decizia a fost luată, la propunerea lui Răsvan Popescu, preşedinte CNA, în urma mai multor discuţii între membrii Consiliului.

"A fost o perioadă în care nu era seară în care să nu dai peste imaginile astea", a spus Gelu Trandafir. "Nu e uşor să ai o limită, dacă peste un an o să dai tot lucrul acesta. M-am informat şi imaginile astea au avut un rating foarte bun", a spus Trandafir, precizând că era "deranjantă" repetarea "cu obstinaţie" a acestor imagini.

"Cazul s-a închis prin măsura dată de CSM, care a pensionat-o", a spus Răsvan Popescu. "Teza lor este că a încercat să muşamalizeze", a spus Popescu. "Cererea (de pensionare, n.r.) era depusă de doi ani de zile", a precizat, însă, Ioan Onisei. El a mai spus că Elena Turcu a obţinut o "hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă", care dovedeşte că nu a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

"Înţeleg că femeia asta este vinovată, dar, formal vorbind, ea a reuşit printr-un artificiu de lege să iasă cu un certificat de neîncepere a urmăririi penale (...) Dar la ce asistăm? Toată lumea porcăie pe toată lumea, spre marea distracţie a publicului spectator", a spus Dan Grigore.

"Ce se poate reţine cu certitudine este că i s-a dat adresa", a spus Răsvan Popescu. "Şi i s-a terfelit imaginea, dându-se imaginile cu obstinaţie", a spus Christian Mititelu.

Totuşi, Gelu Trandafir a precizat că este "foarte greu să stabileşti o limită", pentru că difuzarea respectivelor imagini cu judecătoarea erau de "interes public".

În plus, la propunerea lui Răsvan Popescu, monitorizările CNA şi sesizarea judecătoarei Elena Turcu vor fi trimise şi Asociaţiei Jurnaliştilor din România, pentru a se lua măsurile care se impun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici