CNA, după întâlnirea cu ANAF: Televiziunile Intact nu sunt în situaţia iminentă a unei mutări

Opt membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţii ANAF pentru a discuta despre evacuarea televiziunilor grupului Intact, membrul CNA Valentin Jucan spunând că acestea nu sunt în situaţia iminentă a unei mutări, care să implice întreruperea semnalului.

3013 afișări
Imaginea articolului CNA, după întâlnirea cu ANAF: Televiziunile Intact nu sunt în situaţia iminentă a unei mutări

CNA, după întâlnirea cu ANAF: Televiziunile Intact nu sunt în situaţia iminentă a unei mutări (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Astfel, luni, la sediul CNA, a avut loc o întalnire informală între opt dintre cei 11 membri ai Consiliului (Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Radu Călin Cristea şi vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu) şi doi reprezentanţi ai ANAF, între care s-a numărat şi directorul general al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Bucureşti, Toma Costreie.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care CNA a decis, în şedinţa din 18 februarie, să transmită ANAF o scrisoare prin care să comunice preocuparea Consiliului în legătură cu situaţia evacuării celor cinci televiziuni ale trustului Intact din sediile lor şi posibile evoluţii negative, cum ar fi riscul unei întreruperi de emisie în cazul acestora.

Potrivit lui Valentin Jucan, reprezentanţii ANAF au explicat că notificarea pe care a primit-o trustul Intact săptămâna trecută invoca un articol din legislaţie ce făcea referire la "evacuarea de bunăvoie".

De asemenea, tot în legătură cu declaraţiile făcute de reprezentanţii Intact în şedinţa CNA din 18 februarie, reprezentanţii ANAF le-au spus membrilor Consiliului cum arată un document prin intermediul căruia a comunicat trustul Intact cu ANAF. Potrivit declaraţiilor făcute de Valentin Jucan, înainte de şedinţa CNA de marţi, în adresele transmise, reprezentanţii trustului Intact se adresau mai multor persoane şi instituţii, de exemplu preşedintelui ANAF, vicepreşedintelui ANAF, directorilor de sectoare etc., astfel încât aceştia nu puteau primi un răspuns din partea tutor instituţiilor cărora s-au adresat.

Potrivit lui Valentin Jucan, în privinţa proceselor dintre ANAF şi trustul Intact, reprezentanţii Agenţiei le-au mai spus membrilor CNA, că, "dacă pe fond unele au fost câştigate de Intact, în faza finală toate au fost câştigate de ANAF".

Totodată, notificarea de evacuare primită de trustul Intact de la ANAF pe 15 ianuarie a fost contestată în instanţă. Mai mulţi membri ai CNA presupun că ANAF va încerca să obţină o sentinţă judecătorească pentru evacuare, pe care trustul Intact, de asemenea, o va contesta, fapt care va crea o perioadă de timp de mai multe luni în care grupul de media îşi va putea muta operaţiunile în noi sedii.

"În continuare televiziunile emit din acelaşi loc, nimeni nu le-a scos cu forţa", a mai spus Valentin Jucan. "Dânşii urmează acum să conteste în instanţă evacuarea şi abia după ce instanţa... directorul (din ANAF, n.r.) spunea, dar cu rezerve evident, trebuie să avem o marjă şase-şapte luni, iar procedura asta, ţinând cont şi de vacanţa judecătorească, poate să dureze şase-şapte luni. Poate să dureze mai mult, poate să dureze mai puţin", a spus Jucan.

"Dar un lucru este clar din punctul nostru de vedere: niciuna din televiziunile trustului Intact nu este în situaţia iminentă a unei mutări care să presupună întreruperea semnalului, pentru o perioadă de timp, chiar dacă notifică sau nu CNA", a subliniat membrul CNA. "Dacă notifică CNA, dânşii au la dispoziţie 90 de zile în care pot să stea cu emisia întreruptă. Dar ei nu vor fi în această situaţie. Niciodată. Nici CNA nu îşi propune să aducă trustul Intact într-o astfel de situaţie, nici ANAF. Doar prin voinţă proprie închid sau nu semnalul", a mai spus Valentin Jucan.

El a mai afirmat că, potrivit discuţiilor cu reprezentanţii ANAF, scopul Agenţiei este să valorifice acel spaţiu, în care funcţionează mai multe firme, nu doar Antenele. De aceea este necesară evacuarea, pentru ca sediul să poată fi scos la licitaţie, a spus Jucan, precizând că, potrivit instanţei, Antena nu mai are calitatea de chiriaş în acea clădire.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus că întâlnirea cu ANAF a avut un caracter informal, fapt pentru care Popescu nu a dorit să dea detalii cu privire la acest subiect. "Ne-am informat reciproc asupra legislaţiei noastre, a evoluţiei situaţiei create în legătură cu cele cinci posturi de televiziune aparţinând grupului Antena, a procedurilor în curs", a spus Popescu, înaintea şedinţei CNA de marţi.

"Important este ca în acest context fără precedent să se evite riscul unei situaţii nedorite de nimeni, aceea a unei eventuale întreruperi de emisie. Publicul trebuie să poată să-şi urmărească în continuare programele preferate", a adăugat Răsvan Popescu.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, trustul Intact nu a depus niciun dosar la CNA pentru a solicita reautorizarea vreunui alt studio pentru televiziunile sale.

Întrebaţi de MEDIAFAX dacă CNA intenţionează să mai discute cu reprezentanţii ANAF pe subiectul evacuării televiziunilor Intact, mai mulţi membri ai Consiliului au negat acest lucru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici