CNA: Naşul TV, amendat cu 40.000 de lei pentru afirmaţii cu tentă antisemită şi publicitate mascată

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze postul de televiziune Naşul TV cu suma de 40.000 de lei, pentru afirmaţii cu tentă antisemită făcute în emisiunea "Actualitatea românească", prezentată de Laurenţiu Primo, şi pentru publicitate mascată.

2375 afișări
Imaginea articolului CNA: Naşul TV, amendat cu 40.000 de lei pentru afirmaţii cu tentă antisemită şi publicitate mascată

CNA: Naşul TV, amendat cu 40.000 de lei pentru afirmaţii cu tentă antisemită şi publicitate mascată (Imagine: Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, solicitarea de modificare a grilei şi structurii serviciului de programe a S.C. Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA - Naşul TV, dar şi două reclamaţii privind televiziunea, una referitoare la afirmaţii cu tentă antisemită, respectiv una referitoare la emisiunea "Istoria medicinei", realizată de Alexandru Paul Moraru, potrivit căreia aceasta dezinformează şi "promovează fel de fel de tratamente naturiste şi are invitaţi care spun continuu că boala de cancer se poate trata naturist, fără tratamentul standard".

Potrivit primei reclamaţii, "având în vedere conţinutul emisiunii «Actualitatea românească», difuzată pe postul de televiziune Naşul TV în data de 20 ianuarie 2014, doresc să depun o sesizare în atenţia CNA pentru difuzarea de afirmaţii cu tentă antisemită, incompatibile cu un audiovizual civilizat din spaţiul românesc şi UE".

Realizatorul emisiunii "Actualitatea românească", Laurenţiu Primo, a vorbit, în ediţia din 20 ianuarie, despre vizita preşedintelui Traian Băsescu în Israel, despre criza din Ucraina şi despre posibilitatea unirii. Primul subiect abordat a fost vizita preşedintelui Băsescu în Israel. În opinia sa, realizatorul a afirmat că scopul vizitei preşedintelui României în Israel ar fi fost discutarea, împreună cu "stăpânii săi", a legii prin care cetăţenilor străini să li se permită să cumpere terenuri agricole în România. Astfel, cu spectrul unei viitoare crize alimentare în faţă, evreii ar dori să cumpere cât mai mult teren agricol în România pentru a-l cultiva şi a priva, în felul acesta, statul român de recoltele ce s-ar obţine din acele terenuri. Comentând declaraţia preşedintelui potrivit căreia unul din motivele vizitei sale în Israel ar fi combaterea terorismului, Laurenţiu Primo a spus: "e bine că-l combaţi (terorismul, n.r.) şi du-te la schimb de experienţă acolo, în Palestina, unde teroriştii aruncă cu pietre, iar patrioţii trag cu mitraliera". În finalul discuţiei despre acest subiect, realizatorul a concluzionat că preşedintele Băsescu "s-a dus (în Israel, n.r.) ca să găsească, împreună cu stăpânii lui, o soluţie la ceea ce vrea să propună Parlamentul României cu privire la vânzarea terenurilor agricole. Asta este marea lor durere astăzi, asta îi doare astăzi pe păpuşari: terenurile agricole, gazele de şist".

În acest context, Andi Râpan, reprezentantul Naşul TV, a afirmat că "a fost reclamată o atitudine antisemită, la modul general". "Am văzut două secvenţe selectate de către Serviciul de Monitorizare, dar cred că acelea ar trebui văzute şi precizat unde sunt întâlnite aspectele antisemite semnalate în reclamaţie. Reclamaţia a fost una generală, fără pasaje sau menţionări asupra textului incriminat", a spus Andi Râpan.

"Eu am avut o discuţie cu Laurenţiu Primo, eu nu cred că el este antisemit sau că el are un comportament antisemit sau are exprimări antisemite, de aceea era important să ştim care sunt exact acuzaţiile, ce face el în stilul său pamfletar în acea emisiune, de multe ori exagerează pentru că nu are cunoştinţe foarte bune, nici de politică externă, e părerist aşa, dar e amuzant, dar i-am atras atenţia, pentru că am văzut acea plângere care a fost făcută, şi l-am rugat să nu mai meargă pe genul acesta de informaţii care pot fi interpretate ca antisemite, el garantându-mi că nu e deloc antisemit, dar i-am spus că aici sunt chestiuni delicate, sigur, aici ţine şi de educaţie, el nu are experienţa pe care o am eu în presă legat de acest subiect foarte sensibil şi foarte delicat", a mai afirmat acesta.

Florin Gabrea, membru al CNA, a spus că legea audiovizuală interzice orice formă de antiseminism, afirmând că o persoană poate fi antisemită nu doar prin faptul de "a înjura sau jigni pe un evreu, ci exact aceste lucruri care sunt exprimate şi sunt insinuări". "Acest tip de alegaţii subterane sunt de zece ori mai grave decât dacă i-ar spune omului în faţă. (...) Dar pentru asta ar trebui realizată o anchetă să vadă câţi oameni din Israel vor să cumpere pământ", a mai spus acesta.

Pe de altă parte, Radu Moraru, asociat al televiziunii Naşul TV, prezent la şedinţa de marţi a Consiliului, a afirmat că CNA trebuie să "cântărească foarte bine dacă această amendă se dă pentru antisemitism". "Eu, dacă aş da amenda, aş da-o pentru prostie sau pentru exagerări".

În acest context, Florin Gabrea a spus că "nu există un asemenea articol în lege". "Antisemitism e mult, puteţi distruge viaţa unui om, el va rămâne marcat că CNA l-a amendat pentru antisemitism", a mai spus Moraru.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a spus că nu este vorba doar de antisemitism, ci şi de "incitare la ură".

Tot în şedinţa de marţi a CNA, în legătură cu o reclamaţie privind publicitatea mascată, Radu Moraru a spus că nu a fost vorba de publicitate mascată, "ea a fost chiar pe faţă", precizând că nu a luat niciun ban. "Eu consider că o televiziune naţională trebuie să promoveze în România valori, fie că sunt valori sau investiţii care formează locuri de muncă, fie că sunt valori tradiţionale şi pot să vă spun că, în urma acelei emisiuni de publicitate mascată cum este considerat, dar încă o dată, nu a fost mascată, a fost chiar pe faţă, am lăudat produsele tradiţionale din Tara Moţilor, Cămara Moţului a fost invitată ieri la Ambasada Americană să prezinte un spectacol culinar", a explicat acesta.

În legătură cu reclamaţia privind emisiunea "Istoria Medicinei", Andi Râpan a afirmat că a fost vorba de o redifuzare a programului din luna aprilie a anului trecut. Postul de televiziune Naşul TV a difuzat în data de 19 ianuarie, cu începere de la ora 17.44 emisiunea cu tematică medicală "Istoria medicinei", realizată de Alexandru Paul Moraru.

La şedinţa de marţi au fost prezenţi membrii CNA Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, cel din urmă neparticipând la audierea lui Radu Moraru. Cristea şi-a motivat absenţa prin faptul că într-o şedinţa anterioară Radu Moraru a avut un comportament neadecvat faţă de membrii CNA. De altfel, în şedinţa CNA de marţi, Radu Moraru şi-a cerut scuze membrilor CNA pentru comportamentul său.

Florin Gabrea a propus o amendă de 5.000 de lei, în baza articolului 32, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", a articolului 64, punctul b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", şi articolului 65, conform căruia "în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor".

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a propus o amendă de 30.000 de lei, în baza articolului 40 din Legea Audiovizualului, potrivit căruia "este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală", şi a articolului 47, alineatul 1, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform căruia "este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe".

Valentin Jucan a afirmat că ar trebui ca toate reclamaţiile să fie înglobate într-o singură sancţiune, în acest context, Răsvan Popescu afirmând că, în această situaţie, mesajul CNA privind problema principală a afirmaţiilor antisemite "ar fi diluat". "Dacă e vorba de declaraţii discriminatorii, un fel de incitare, a amesteca cu alte probleme nu ar face decât să dilueze mesajul nostru", a afirmat acesta.

De asemenea, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a propus o amendă de 40.000 de lei, în baza articolului 29, alineatul 1 a), conform căruia "comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise", a articolului 40, din Legea Audiovizualului, potrivit căruia "este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală", a articolului 34, alineatul 1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, conform căruia "orice persoană are dreptul la propria imagine".

Propunerea preşedintelui CNA Laura Georgescu a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Cristian Trepcea, Radu Călin Cristea) şi trei "împotrivă" (Florin Gabrea, Valentin Jucan şi Viorel Vasile Buda).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici