CNN difuzează o emisiune despre căderea comunismului în România

CNN va difuza în premieră, pe 19 decembrie, o emisiune despre căderea comunismului în România - "Toamna schimbării: România" - care conţine un documentar de o jumătate de oră, şi include transmisiuni în direct din Bucureşti, difuzate între 21 şi 27 decembrie.

226 afişări
Imaginea articolului CNN difuzează o emisiune despre căderea comunismului în România

CNN difuzează o emisiune despre căderea comunismului în România (Imagine: Emanuel Pârvu/Mediafax Foto)

"De-a lungul unei perioade de aproape un an, CNN şi-aconcentrat toate resursele globale pentru realizarea uneiiniţiative ambiţioase - «Toamna schimbării» - proiect careurmăreşte prăbuşirea comunismului şi impactul pe care aceasta l-aavut asupra Europei Centrale şi de Est. Seria de documentarerealizată în mai multe ţări se încheie în România, ţară care atrecut printr-o schimbare dramatică de regim în urmă cu 20 de ani",informează CNN.

Astfel, "Toamna schimbării: România" va oferi o priviredin interior asupra revoluţiei care a eliminat ultimul vestigiu alcomunismului în Europa de Est.

"Cuprinzând mărturisiri de-ale oamenilor care au pornitRevoluţia şi relatări ale unor membri ai regimului Ceauşescu cares-au întors împotriva acestuia, CNN urmăreşte scânteia care adeclanşat evenimentele din Decembrie '89 şi violenţele care auurmat. În documentar apar de asemenea foşti lideri politici precumMihail Gorbaciov şi George H.W. Bush, dar şi militarii care l-aujudecat şi executat pe Nicolae Ceauşescu", potrivit postului deteleviziune.

Programul televiziunii de ştiri CNN, dedicat Revoluţieidin 1989, va include transmisiuni live din Bucureşti în săptămâna21-27 decembrie şi un documentar de o jumătate de oră care vorbeştedespre revoluţia care a dus la răsturnarea dictatorului român.Emisiunea "Toamna schimbării: România" va fi difuzată în premierăsâmbătă, 19 decembrie, ora 19.30, ora României, şi va fi reluată în20, 21 şi 25 decembrie.

Totodată, Fionnuala Sweeney (CNN) se va afla la Bucureşti între21 şi 23 decembrie şi va transmite live pentru emisiunile dinprime-time ale CNN International. În plus, corespondentul CNN DianaMagnay va vorbi cu personalităţi precum Ion Iliescu, MirceaDinescu, Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc.

Printre temele dezbătute la CNN se numără "Arhitecturaromânească: o privire din interior asupra CaseiPoporului", subiect în cadrul căruia CNN va analizacosturile cu care s-a realizat această clădire, viziunea pe care oavea Ceauşescu în privinţa arhitecturii şi modul în care aceastăconstrucţie a afectat atât oraşul, cât şi pe locuitoriiacestuia.

O altă temă abordată este "Dacia: filialăRenault", în care se va prezenta "surprinzătoarea povesteeconomică de succes" Dacia, în România lui 2009. Totodată,materialul va aborda şi alte afaceri, pentru care "criza financiarăn-a lăsat decât două posibilităţi: adaptarea sau dispariţia". Înplus, CNN va prezenta modul în care economia face faţă efectelorsecundare ale reducerii pieţelor de export şi ale crizeiguvernamentale.

CNN va aborda şi un alt subiect. La 20 de ani, doi studenţinăscuţi pe 21 şi 22 decembrie 1989 vor oferi o perspectivă asupraschimbărilor din România ultimilor 20 de ani şi vor vorbi despresperanţele lor legate de viitor.

Între temele prezentate de CNN se vor regăsi şi"orfanii", văzuţi "prin ochii unui român care trăia într-unorfelinat la momentul Revoluţiei". "CNN priveşte amprentalăsată de regimul Ceauşescu asupra creşterii copiilor din Româniazilelor noastre. Totodată, materialul vorbeşte şi desprepoziţionarea statului în relaţie cu acea «cultură a orfanului» cares-a dezvoltat în timpul regimului comunist", precizează postul deştiri.

Din abordarea CNN nu va lipsi nici prezentarea scenei muzicaleromâneşti, care este "plină de viaţă" şi cuprinde muzică populară,pop, rock, ţigănească şi jazz. "CNN a participat la înregistrărialături de două nume faimoase - Loredana şi BUG Mafia - pentru aafla cine a avut cea mai mare influenţă asupra lor şi ce mesaje vorsă transmită fanilor", potrivit CNN.

"Dacă pentru mulţi, evenimentele din România au însemnat înspecial înlăturarea violentă de la putere a lui Nicolae Ceauşescu,pentru alţii, acestea au reprezentat imagini înfiorătoare aleorfelinatelor, difuzate în săptămânile şi lunile care au urmat",spune Mike McCarthy, vice-preşedintele departamentului Reportaje şiPrograme Speciale al CNN International. "Două decenii maitârziu, România, chiar dacă nu este ţara promisă, este o ţară carepromite", mai spune Mike McCarthy.

Postul de televiziune CNN face parte din portofoliul TurnerBroadcasting System Europe, membră a grupului de firme TimeWarner.

La momentul lansării sale, în 1980, CNN a fost primulcanal de ştiri din lume cu program de 24 de ore. Cele 24de reţele ale brandului CNN, în medii de comunicare diferite, de lateleviziune, radio, internet şi telefonie mobilă, sunt disponibileunei audienţe globale formate din peste două miliarde de oameni dinpeste 200 de ţări şi teritorii, în şase limbi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici