Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Ceauşescu, cu ocazia premierei filmului lui Andrei Ujică

Artistul Ion Bârlădeanu îşi va expune colajele cu dictatorul Nicolae Ceauşescu la premiera de gală a filmului "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", care va avea loc joi, de la ora 18.00, la Sala Palatului din Capitală.

82 afișări
Imaginea articolului Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Ceauşescu, cu ocazia premierei filmului lui Andrei Ujică

Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Ceauşescu, cu ocazia premierei filmului lui Andrei Ujică

Aproximativ 20 de lucrări ironice şi subversive despre Epoca de Aur vor fi expuse în holul Sălii Palatului, chiar pe biroul din cabinetul pe care Nicolae Ceauşescu îl deţinea în incinta clădirii. Ion Bârlădeanu îşi va prezenta personal lucrările: unele dintre ele fac parte din expoziţia "Realpolitik", vernisată în 2008 la Galeria H'Art din Capitală. Artistul a selectat timp de mai bine de 30 de ani imagini din reviste şi a realizat o serie de colaje unice, creând o lume imaginară proto-pop simultană cu mişcarea din Occident, însă fără să aibă ştiinţă de ea. În această lume, Ceauşescu ocupă un loc aparte.

Toţi membrii Parlamentului actual, precum şi cei trei preşedinţi ai României postdecembriste au fost invitaţi la proiecţia-eveniment a filmului lui Andrei Ujică, care va avea loc joi. Politicienii români sunt aşteptaţi la premiera celui dintâi film despre dictatorul român realizat după 1989, care demonstrează cum imaginile de propagandă se pot transforma în cea mai acerbă critică la adresa regimului comunist. Proiecţia are loc într-un loc simbolic pentru Republica Socialistă România, Sala Palatului, cea în care Nicolae Ceauşescu îşi organiza congresele, în aplauzele şi ovaţiile membrilor Partidului Comunist.

Conceput ca un eseu, fără voice-over sau comentarii din off, din fragmente selectate din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Cele 127 de personaje care apar pe marele ecran pot fi regăsite într-o broşură bilingvă - în română şi engleză -, creată special pentru proiecţia de la Sala Palatului şi care va fi distribuită gratuit. Ghidul "Who's who" în "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" conţine microbiografii realizate de către cercetători de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, despre foşti demnitari comunişti, generali de securitate şi membri importanţi ai PCR.

Proiecţia de la Sala Palatului este subtitrată în limba engleză. Între 29 octombrie şi 4 noiembrie, filmul poate fi vizionat cu subtitrare în limba engleză şi la Cinema Studio din Capitală.

Intrarea este deschisă publicului, iar elevii şi studenţii au acces gratuit la proiecţie, în limita locurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev, respectiv student.

Biletele costă 5 lei şi pot fi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua biletoo.ro - Librăria Eminescu, Magazinul Victoria - Midola Music, Muzica Store, Palatul Naţional al Copiilor.

Pe lângă biletele obişnuite, românii care mai păstrează în colecţiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi pentru a intra la premiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică. Bancnotele vechi rămân în posesia spectatorilor, după ce au fost prezentate la intrare.

De vineri, filmul va fi proiectat în Bucureşti, la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, filmul va fi proiectat la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici