"Colivia" de Adrian Sitaru, marele premiu la Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala - VIDEO

Filmul "Colivia", de Adrian Sitaru, a câştigat marele premiu la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala, Suedia, desfăşurată între 25 şi 31 octombrie, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

38 afișări
Imaginea articolului "Colivia" de Adrian Sitaru, marele premiu la Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala - VIDEO

"Colivia" de Adrian Sitaru, marele premiu la Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pelicula a devenit astfel eligibilă la o nominalizare la premiul Oscar pentru scurtmetraj, întrucât Festivalul Internaţional de la Uppsala se numără printre evenimentele de profil recunoscute de Academia de film americană. Anual, academia nominalizează pentru premiile Oscar cinci scurtmetraje de ficţiune şi cinci scurtmetraje de animaţie dintre filmele câştigătoare la o serie de festivaluri, printre care şi cel suedez.

Marele premiu al Festivalului de la Uppsala, în valoare de 25.000 de coroane suedeze, a fost înmânat Monicăi Lazureanu-Gorgan, producătorul filmului, aflată la festival la invitaţia ICR Stockholm, partener al evenimentului.

Motivaţia juriului în desemnarea câştigătorului a fost următoarea: "O poveste simplă şi frumoasă despre dragostea unui tată pentru fiul lui, poveste ce umple un spaţiu cu mult mai mare decât cel al apartamentului în care se desfăşoară acţiunea. Un film perfect echilibrat, într-un tempo aproape muzical, ce întruchipează perfecţiunea scurtmetrajului".

Aceasta este pentru a doua oară când un film românesc câştigă marele premiu al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala. Cu trei ani în urmă, filmul "Lampa cu căciulă" al regizorului Radu Jude a primit aceeaşi distincţie.

Publicul suedez a mai putut viziona, în 2008, lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv", la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm.

"Colivia" spune povestea unui copil care găseşte o pasăre bolnavă pe stradă şi o aduce acasă, pentru a o vindeca. Din distribuţie fac parte Clara Vodă şi Adrian Titieni. Scurtmetrajul "Colivia" a primit premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) la Berlinale Shorts, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din acest an, şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Monica Lazurean-Gorgan este producător şi membru fondator al casei de producţie 4 Proof Film. Ea a colaborat cu Adrian Sitaru şi la producţia filmului "Pescuit sportiv".

Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala este cel mai mare eveniment dedicat scurtmetrajului organizat în Suedia şi unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici