Comisia Etică din TVR: Mura Frînculescu a încălcat drepturile unui ziarist din TVR

Comisia de Etică din TVR a decis că Mura Frînculescu, coordonatoarea canalului TVR3, a încălcat drepturile jurnalistei Cristina Madgearu, refuzând să difuzeze un reportaj-anchetă realizat de această ziaristă în emisiunea "Reporter TVR3".

843 afișări
Imaginea articolului Comisia Etică din TVR: Mura Frînculescu a încălcat drepturile unui ziarist din TVR

Cristina Madgearu (Montaj foto)

Cristina Madgearu, redactor la Departamentul Social-Politic-Economic din TVR, a sesizat Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR, în data de 3 iulie, în legătură cu "refuzul coordonatorului canalului TVR3, Mura Frînculescu, de a difuza în emisiunea «Reporter TVR3» un reportaj-anchetă privind mai multe acţiuni contestate de locuitori din comuna Măgureni, jud. Prahova: achiziţionări de terenuri, înfiinţarea unei cariere de nisip şi pietriş, defrişări de pădure". "Jurnalista consideră că i-a fost încălcat dreptul de a informa publicul în chestiunile de interes public, prevăzut în Statutul ziaristului din SRTv", potrivit Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR.

Comisia a analizat, în data de 20 iulie, situaţia semnalată şi le-a audiat pe jurnalista Cristina Madgearu şi pe şefa sa ierarhică, Monica Ghiurco, coordonator Departamentul Social-Politic-Economic. Comisia de Etică a fost formată din Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana, Horia Gruşcă şi Tudor Călin Zarojanu. Mura Frînculescu, coordonator TVR3, a declinat invitaţia de a-şi prezenta punctul de vedere în faţa Comisiei de Etică şi Arbitraj, potrivit concluziilor Comisiei.

Potrivit Comisiei, Cristina Madgearu a spus că, în seara de 21 aprilie 2009, în timp ce se afla cu echipa de filmare la Măgureni, Mura Frînculescu i-a solicitat telefonic să oprească filmarea pe motiv că ar "avea semnale că subiectul ar fi fost comandat" de cineva din TVR. Cristina Madgearu a mai spus că Mura Frînculescu a insistat asupra sistării filmării, deşi redactorul a asigurat-o că urmăreşte personal acest subiect de un an şi jumătate şi că a doua zi era programat un moment esenţial pentru realizarea materialului - o dezbatere publică la care participau toate părţile implicate. Ea a mai afirmat că discuţia s-a încheiat după ce coordonatorul TVR3 a atenţionat-o că va viziona reportajul înainte de difuzare, lucru cu care Cristina Madgearu a fost de acord.

Potrivit declaraţiilor Cristinei Madgearu în faţa Comisiei, Mura Frînculescu a refuzat verbal materialul programat pentru difuzare pe 11 iunie 2009 şi a cerut înlocuirea acestuia cu o reluare. Astfel, ziarista i-a comunicat situaţia şefului său ierarhic (Monica Ghiurco), care, "apreciind că reportajul corespunde standardelor profesionale, i-a solicitat în 15 iunie coordonatorului TVR3 să-şi motiveze în scris refuzul de a difuza materialul".

În răspunsul trimis în data de 23 iunie, Mura Frînculescu a susţinut necesitatea completării reportajului cu declaraţia fostului primar al comunei Măgureni - cel care ar fi avizat exploatarea de nisip -, cu toate că în material se menţiona refuzul acestuia de a răspunde întrebărilor reporterului TVR.

Pe de altă parte, potrivit Comisiei, Monica Ghiurco, coordonator al Departamentului Social-Politic-Economic, a spus că, după refuzul verbal al coordonatorului TVR3 de a difuza reportajul de la Măgureni, i-a cerut o explicaţie Murei Frînculescu, care a argumentat că "este un subiect asupra căruia Televiziunea revine cu obstinaţie".

Ghiurco a afirmat că, pe 15 iunie, a solicitat conducerii TVR3 o motivaţie scrisă a refuzului de difuzare şi i s-a răspuns, după opt zile, că din reportaj lipseşte opinia primarului din Măgureni, că subiectul este unul interesant şi că "va fi dezvoltat într-o campanie în toamnă". Totodată, pe 29 iunie, ea a revenit în scris cu solicitarea către TVR3 ca reportajul - între timp completat - să fie difuzat în ediţia din 2 iulie a emisiunii "Reporter TVR3".

Potrivit Comisiei, "după ce a aflat că, fără niciun fel de explicaţii, reportajul Cristinei Madgearu a fost din nou scos din grila de emisie, a notificat în data de 3 iulie conducerea TVR3 că refuzul repetat, neanunţat şi nemotivat de a difuza un material de interes public este pasibil de a fi considerat un act de cenzură".

În concluzie, Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR consideră că jurnalista Cristina Madgearu "şi-a îndeplinit obligaţiile profesionale şi a respectat procedurile şi normele interne din televiziunea publică, atât în ceea ce priveşte alegerea subiectului şi realizarea reportajului din comuna Măgureni, cât şi în relaţia cu conducerea canalului TVR3".

Pe de altă parte, Comisia de Etică a Televiziunii Publice spune că Mura Frînculescu a încălcat drepturile ziaristei Cristina Madgearu.

"Dincolo de bunele intenţii declarate, decizia doamnei Mura Frînculescu de a amâna difuzarea unui reportaj de actualitate, sub pretextul includerii acestuia într-o presupusă campanie de toamnă pe tema defrişărilor abuzive şi a problemelor de mediu, privează publicul de dreptul la o informare promptă, reduce impactul demersului jurnalistic şi scade şansele ca acesta să contribuie la rezolvarea problemelor semnalate. În consecinţă, faptele menţionate reprezintă o încălcare a drepturilor ziaristului stipulate în articolul 29 din Statut: «Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a se informa şi de a informa la rândul său publicul în orice chestiune de interes major cu privire la viaţa societăţii şi a membrilor săi»", potrivit concluziilor Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR.

Comisia mai spune că "atitudinea conducerii canalului TVR3, care iniţial a încercat să oprească o filmare planificată, justificată editorial, pentru ca ulterior să refuze fără motive explicite difuzarea unui reportaj de cert interes public, precum şi lipsa de comunicare cu departamentul editorial reprezintă acţiuni care contravin procedurilor interne".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici