Conexiunile de acces fix la internet în bandă largă au crescut anul trecut cu 7,9%

Numărul de conexiuni de acces fix la internet în bandă largă a crescut anul trecut cu 7,9%, la 3,5 milioane, rata de penetrare la 100 locuitori ajungând 18,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor ANCOM.

242 afişări
Imaginea articolului Conexiunile de acces fix la internet în bandă largă au crescut anul trecut cu 7,9%

Conexiunile de acces fix la internet în bandă largă au crescut anul trecut cu 7,9% (Imagine: Shutterstock)

"Atât numărul de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe instalate persoanelor fizice, cât şi cele instalate persoanelor juridice au crescut în anul 2012 cu 8%, astfel că la sfârşitul anului 2012 se înregistrau 3,2 milioane de conexiuni instalate persoanelor fizice şi 0,34 milioane instalate persoanelor juridice. În comparaţie cu sfârşitul anului 2011, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori este de 18,6%, în creştere cu 1,4 puncte procentuale, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut cu 3,3 puncte procentuale, până la 45,2%", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Din totalul de 3,5 milioane de conexiuni, aproape 0,9 milioane de conexiuni erau instalate în mediul rural la sfârşitul lui 2012, în urcare cu 22,2% faţă de anul 2011.

De asemenea, un număr de 2,67 milioane de conexiuni erau instalate în mediul urban, în creştere anuală cu 3,9%.

"În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final, cele mai importante creşteri anuale în valori absolute le-au înregistrat conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creştere cu 166 mii conexiuni, până la 2,0 milioane conexiuni), conexiunile care utilizează cablu coaxial (un avans cu 41 mii conexiuni, până la 0,45 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează fire metalice torsadate (o creştere cu 28 mii conexiuni, până la 1 milion conexiuni)", se spune în comunicat.

Datele ANCOM arată că, din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, un număr de 3,15 milioane de conexiuni (88,9%) au l;a bază tehnologia FTTx, care utilizează fibra optică până la domiciliul utilizatorului final sau până la un punct din apropierea acestuia, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de exemplu, cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor.

Conform datelor raportate de furnizorii de telefonie fixă, anul 2012 a adus scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5,4% faţă de anul 2011, până la 4,43 milioane de linii), cât şi la nivelul numărului de abonaţi (-0,6% până la 4,01 milioane de abonaţi).

O linie de acces este, în fapt, aşa-numitul „post telefonic” instalat, în timp ce un abonat este persoana fizică sau juridică ce a încheiat un contract cu furnizorul de servicii, pentru una sau mai multe linii de acces.

Ca urmare a scăderii numărului de linii, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori scade uşor până la 23,2%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării scade, de asemenea, la 53,6%.

"Traficul realizat de către utilizatorii finali prin intermediul reţelelor publice fixe de telefonie continuă să scadă şi în anul 2012 cu 8,8% anual, ajungând la 5,4 miliarde minute. Traficul de voce în reţelele fixe proprii a înregistrat o scădere anuală de 17% (până la 2,9 miliarde de minute), în timp ce traficul către alte reţele fixe, către reţelele mobile şi către internaţional a înregistrat creşteri cu 3,6% (până la 1 miliard de minute), respectiv cu 4,2% (până la 1,2 miliarde de minute) şi cu 1,4% (până la 284 milioane minute)", se mai arată în comunicat.

Potrivit ANCOM, în anul 2012 s-a vorbit la telefonul fix, în medie, o oră şi 40 de minute pe lună, mai puţin cu 6 minute faţă de anul 2011, în timp ce durata medie a unui apel a urcat uşor, cu 0,5%, la 3 minute şi 13 secunde.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici