Consiliul Concurenţei a început investigaţii privind drepturile de televizare a Ligii I

Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în privinţa vânzării drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal şi a iniţiat două investigaţii care vizează Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF), pe de-o parte, şi consorţiul Antena 1-RCS&RDS, pe de altă parte.

30 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a început investigaţii privind drepturile de televizare a Ligii I

Consiliul Concurenţei a început investigaţii privind drepturile de televizare a Ligii I

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Gheorghe Oprescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că investigaţiile au fost deschise pornind de la posibile încălcări ale Legii Concurenţei şi a Tratatului cu Uniunea Europeană.

Astfel, investigaţia cu privire la LPF şi FRF are legătură cu vânzarea drepturilor de televizare pentru Liga I, în timp ce verificarea consorţiului Antena 1-RCS&RDS are în vedere piaţa valorificărilor drepturilor de televizare.

Conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, a fost înfiinţată o echipă care urmează să finalizeze un raport, care va fi trimis părţilor implicate. Ulterior, va fi cerut un drept la replică privind raportul respectiv, de la părţile implicate.

După această etapă, în plenul Consiliului Concurenţei va avea loc o audiere, la care vor fi prezenţi echipa de investigatori şi părţile implicate.

"Investigaţia nu are nicio legătură cu ce vedem la televizor, cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Face parte din investigaţiile normale pe care le avem. Pornim investigaţiile pentru posibila încălcare a Articolului 5 din Legea Concurenţei şi Articolului 81 din Tratat (Uniunii Europene - n.r.). Suntem obligaţi, ca stat membru, să deschidem investigaţii şi pe Art. 81", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Oprescu a spus că instituţia pe care o reprezintă a primit sesizări legate de termenii acestor contracte încă din vara anului trecut, moment în care a început monitorizarea acestei pieţe.

"Am primit sesizări de la parlamentari, de la cetăţeni, de la ONG-uri, de la alte instituţii ale statului (...) Considerăm că avem suficient temei de fapt şi de drept pentru începerea investigaţiei", a afirmat preşedintele Concurenţei.

Investigaţia va stabili efectele contractelor vizate.

"Un contract în sine poate să nu fie anticoncurenţial, dar efectele ulterioare ar putea. Ca să vezi efectele, trebuie să mai aştepţi", a explicat Oprescu începerea investigaţiei la un an de la vânzarea drepturilor pentru Liga I.

El a menţionat că nu poate să prezinte detalii legate de investigaţie.

"Articolul 5 din Legea Concurenţei şi art.81 din Tratatul de Instituire al Comunităţii Europene se referă la posibile înţelegeri între agenţii economici cu privire la preţuri, împărţirea pieţelor, stabilirea unor cote de producţie", a mai menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei, care a precizat că sancţiunea pentru astfel de practici este de până la 10% din cifra de afaceri.

"Sancţiunea ar putea fi aplicată, dacă se dovedeşte încălcarea legislaţiei, FRF, LPF, RCS&RDS şi Antena1", a arătat Oprescu.

La întrebarea jurnaliştilor referitoare la eventuale investigaţii privind vânzarea drepturilor de televizare pentru alte sporturi, el a arătat că în aceste cazuri nu au fost primite sesizări.

Autosesizarea Consiliului Concurenţei în privinţa Ligii I vine la aproximativ un an, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a solicitat Consiliului Concurenţei o poziţie în ceea ce priveşte un eventual "monopol" în privinţa difuzării meciurilor din Liga I numai de către RCS&RDS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici