Coranul, prezentat într-un documentar de National Geographic Channel

Postul de televiziune National Geographic Channel difuzează, pe 21 septembrie, de la ora 21.00, un documentar cu durata de două ore despre Coran, cartea sfântă a islamului, documentar care analizează viaţa sfântă a musulmanilor, influenţată de variatele interpretări ale cărţii sfinte.

1674 afișări
Imaginea articolului Coranul, prezentat într-un documentar de National Geographic Channel

Coranul, prezentat într-un documentar de National Geographic Channel

Documentarul "Coran", difuzat de National Geographic Channel, analizează viaţa musulmanilor influenţată de variatele interpretări ale cărţii sfinte – de la ayatollahi şi mari imami până la simpli fermieri, de la femei în funcţii cu putere la cele care trăiesc ascunse sub văl.

Astfel, folosind mărturii la persoana întâi pentru a prezenta o perspectivă pătrunzătoare a Coranului, a istoriei turbulente a lumii islamice şi a ceea ce aduce viitorul, documentarul include imagini istorice şi interviuri rar difuzate cu lideri musulmani, experţi, cercetători şi activişti religioşi.

Coranul a devenit cel mai influent text ideologic din lume.

Mulsulmanii îl consideră cuvântul lui Allah, aşa cum a fost el transmis profetului Mohamed acum aproape 1500 de ani.

Însă, în sânul acestei comunităţi de credincioşi, există diferenţe profunde cu privire la practicile religioase, la statutul femeii, atitudinile faţă de pace, violenţă, pedeapsă şi iertare.

Islamul este a doua religie ca răspândire mondială, după creştinism, având peste un miliard de adepţi din toate colţurile lumii.

Cu toate acestea, în cadrul acestui univers al credinţei, există diferenţe profunde în privinţa tratamentului femeilor şi al practicilor etice.

Anumite regimuri musulmane interzic educarea femeilor şi dreptul lor la vot sau la şofat. Totuşi, în alte state islamice, femeile conduc partide politice şi chiar devin şefi de stat.

În unele locuri, execuţii prin lovire cu pietre, spânzurare şi decapitare sunt realizate în public. În altele, pedeapsa cu moartea a fost abolită.

"Coran" aminteşte, totodată, de vremurile strălucite ale civilizaţiei islamice, când cartea sfântă a inspirat valori precum libertatea şi toleranţa, conturând o cultură a minţilor luminate ce a dus la progrese uimitoare în arhitectură, matematică, ştiinţă şi filosofie, în timp ce Europa era cufundată în întunecatul Ev Mediu.

Documentarul "Coran" este produs de Juniper Communications Ltd..Producător, iar regia şi scenariul documentarului poartă semnătura lui Antony Thomas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici