Corul Madrigal susţine în premieră un turneu în Perú

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu şi Cezar Verlan, va susţine în premieră un turneu cu 7 evenimente în Perú, la invitaţia Ambasadei României în Republica Perú şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român.

98 afișări
Imaginea articolului Corul Madrigal susţine în premieră un turneu în Perú

Corul Madrigal susţine în premieră un turneu în Perú

Turneul marchează celebrarea a 85 de ani de relaţii diplomatice româno – peruane, precum şi preluarea de către Ambasada României la Lima a preşedinţiei Festivalului Francofoniei Perú 2024.

„Turneul în Perú al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin", simbol şi adevărat ambasador al culturii româneşti în lume, cu cei 61 de ani de activitate şi mii de concerte pe cele mai renumite scene internaţionale, ne umple de bucurie şi mândrie. Va fi darul artistic pe care România îl oferă publicului din Perú pentru aniversarea a 85 de ani de relaţii diplomatice şi exprimarea deplină a prieteniei şi respectului între aceste două mari naţiuni. Mulţumim Ministerului Culturii şi Institutului Cultural Român pentru finanţarea acestui proiect cultural ambiţios şi pentru colaborarea impecabilă cu ambasada noastră!”, a declarat Excelenţa Sa Camelia Ion-Radu, ambasadoarea României în Republica Perú, Ecuador şi Bolivia

Corul Madrigal va susţine cinci concerte şi recitaluri la Ambasada României şi în Congresul Republicii Perú, precum şi în catedrale şi teatre din Lima – capitala peruană şi cel mai mare oraş al ţării, în Cusco – fosta capitală a Imperiului Inca, dar şi la Machupicchu (Aguas Calientes), oraşul de la baza citadelei incase Machu Picchu.

„Seria de concerte organizate în Perú cu sprijinul Institutului Cultural Român nu este doar un simplu eveniment cultural, ci o dovadă a angajamentului diplomaţiei româneşti în promovarea valorilor noastre culturale în întreaga lume, oferind publicului peruan posibilitatea să se conecteze cu muzica şi cultura românească într-un mod unic şi profund, celebrând frumuseţea şi diversitatea tradiţiei muzicale româneşti”, a declarat Liviu Jicman, Preşedintele Institutului Cultural Român

Cu ocazia turneului, Corul Madrigal va cânta în unul dintre cele mai frumoase şi enigmatice locuri străvechi din lume, aflat în patrimoniul UNESCO - oraşul-templu incas Machu Picchu. În munţii Anzi, la peste 2.400 de metri deasupra Văii Sacre, Corul Madrigal va filma al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spaţii antice universale” : „Machu Picchu – Suita corală din Ţara Oaşului”, având la bază lucrarea semnată de compozitorul român Dariu Pop.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări şi roţi” a fost lansat de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor piesa lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

În cadrul programului său de diplomaţie culturală, Corul Madrigal va lansa cu prilejul acestui turneu şi materialul discografic „Imnurile naţionale ale ţărilor din America de Sud”. Produsul conţine cele mai recente înregistrări ale Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu şi Cezar Verlan - imnurile oficiale ale statelor de pe continentul sud-american, pe CD-uri produse la cele mai înalte standarde tehnice.

Turneul Corului Madrigal în Perú reprezintă o premieră pentru ansamblu, care se va afla în America de Sud pentru prima dată, de la înfiinţarea sa, în anul 1963.

Muzica Corului Madrigal nu este însă o necunoscută pentru America de Sud, în special pentru mişcarea corală de pe continent. În anul 1983, maestrul Marin Constantin, fondatorul Madrigalului, a fost invitat să predea studenţilor din mai multe ţări sud-americane cursuri de perfecţionare corală la Conservatorul din Ibagué (Tolima), în Columbia. În urma succesului acestora, „Tratatul de dirijat coral”, semnat de Marin Constantin şi având ca suport interpretări ale Corului Madrigal, a fost imprimat pe discuri în limba spaniolă şi a fost popularizat pe întregul continent sud-american. De altfel, după prima colaborare cu specialiştii din Columbia, lui Marin Constantin i-a fost acordat titlul de profesor şi Director onorific al Conservatorului din regiunea Tolima, Columbia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici