Cristi Puiu: Ursul de Aur primit de "Poziţia copilului" ţine filmul românesc în lumina reflectoarelor

Regizorul Cristi Puiu, câştigător al unui Urs de Aur pentru scurtmetraj, la ediţia din 2004 a Berlinalei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj primit, sâmbătă seară, de "Poziţia copilului" ţine filmul românesc în lumina reflectoarelor.

806 afișări
Imaginea articolului Cristi Puiu: Ursul de Aur primit de "Poziţia copilului" ţine filmul românesc în lumina reflectoarelor

Cristi Puiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cristi Puiu a spus că nu a văzut filmul "Poziţia copilului", precizând însă că premiul Ursul de Aur este foarte important pentru regizorul peliculei, Călin Netzer. "Este nevoie de câte o confirmare din asta din când în când pentru a merge mai departe. În plus, cred că finanţarea pentru următoarele lui proiecte este asigurată", a spus Cristi Puiu.

"Este bine şi pentru filmul românesc, căruia îi cântau deja prohodul o mulţime de critici care spuneau că este ceva pasager succesul înregistrat. Filmul românesc continuă să fie în atenţia specialiştilor, a oamenilor de film din lume. E un succes mai degrabă de vigoare şi sănătate. E important şi pentru noi ceilalţi", a spus Cristi Puiu, precizând că e important faptul că succesul înregistrat de filmul românesc "nu a fost un fenomen de modă". "Premiul ăsta ţine încă filmul românesc în atenţia specialiştilor, în lumina reflectoarelor", a mai spus Cristi Puiu.

Totodată, Cristi Puiu a spus că actriţa Luminiţa Gheorghiu, protagonista filmului "Poziţia copilului", "merită un premiu de manieră generală". "Cred că cineva ar trebui să îi dea un Oscar pentru toate filmele făcute. Cred că este o mare actriţă. Dacă nu s-a întâmplat să fie premiată acum la Berlin, poate să se întâmple la un alt festival într-o altă configuraţie", a mai spus Cristi Puiu.

Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

"Poziţia copilului" s-a aflat în competiţia oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.

Din juriul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin ( 7-17 februarie) au făcut parte Wong Kar Wai (preşedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen şi Ellen Kuras.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Poziţia copilului", sâmbătă seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine după ce, vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Filmul lui Cristi Puiu "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea/ Cigarettes and Coffee" a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj din competiţia oficială şi a primit Ursul de Aur la ediţia din 2004 a Festivalului de Film de la Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici