Criticul de film Alex. Leo Şerban a murit

Criticul de film Alex. Leo Şerban, în vârstă de 52 de ani, a decedat la Spitalul "Matei Balş" din Bucureşti, au declarat, sâmbătă, surse apropiate acestuia.

1289 afişări
Imaginea articolului Criticul de film Alex. Leo Şerban a murit

Criticul de film Alex. Leo Şerban a murit (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Alex. Leo Şerban, care a murit vineri noapte, la vârsta de 51 deani, de o boală incurabilă, a fost unul dintre cei mai apreciaţi şimai rafinaţi critici de film români, un apropiat al cineaştilor dinnoul val românesc şi un fin observator al lumii celei de-a şapteaarte.

Născut pe 28 iunie 1959 la Bucureşti, Alex Leo Şerban a fostcritic de film, eseist, prozator, traducător şi artistvizual, senior editor la revista Dilema veche.

A debutat în 1976, cu un poem în Chicago Review din StateleUnite ale Americii. Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbişi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992),"International Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC(2003-2004).

A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi laUniversitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC)şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelenţă pentrustudiul imaginii.

Articolele sale au apărut în reviste precum Cahiers ducinema (Franţa), Carta di cinema (Italia) şi Cover Magazine(Statele Unite). De altfel, începând cu 1982 este prezent(cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilorculturale româneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul,Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Ideaetc.) A colaborat cu Elle, Idei în dialog, Observator cultural şiSuplimentul de cultură.

Alex. Leo Şerban a fost realizator şi moderator alemisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005 -2006).

A scris, în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan,volumul "Lars von Trier: filmele, femeile,fantomele" (Editura Idea), care a primit PremiulAsociaţiei criticilor de film din România şi (în colaborare cuŞerban Foarţă) "Jeu de paume"(LiterNet).

A mai publicat "Dietetica lui Robinson"(Editura Curtea Veche, nominalizată la Premiile României literareşi la cele ale Uniunii Scriitorilor), "De ce vedemfilme" (Editura Polirom, Premiul de criticăcinematografică al Uniunii Cineaştilor) şi "4 decenii, 3 ani şi 2luni cu filmul românesc" (Ed. Polirom, 2009). Totodată, Alex. LeoŞerban a îngrijit colecţia "Biblioteca de film" a edituriiHumanitas.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea"Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, şi a fostintervievat de The New York Times. A susţinutconferinţe a Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt,Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Alex. Leo Şerban a avut de asemenea mai multe expoziţiide fotografie din ţară şi din Statele Unite.

Criticul român a fost membru în boarduri (Centrul SorosBucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia,EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film(FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native,Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimentalde la Baia Mare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierulde selecţie al Festivalului Filmului European.

A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalismcultural acordat de Fundaţia "Timpul" (2008).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici