"Crulic" de Anca Damian şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", în competiţie la Locarno

Lungmetrajele "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, au fost selectate în competiţia principală a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care se desfăşoară între 3 şi 13 august, informează site-ul evenimentului.

199 afișări
Imaginea articolului "Crulic" de Anca Damian şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", în competiţie la Locarno

"Crulic" de Anca Damian şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", în competiţie la Locarno (Imagine: Shutterstock)

"Crulic - Drumul spre dincolo" este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia.

"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, urmând peliculei "Pescuit sportiv". "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este o coproducţie România/ Ungaria. Filmul lui Adrian Sitaru vorbeşte despre alegerile pe care personajul principal trebuie să le facă, în condiţii extreme.

Cele două lungmetraje vor fi prezentate la Festivalul de la Locarno în premieră mondială.

Coproducţia româno-italiană "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" a fost selectată, de asemenea, în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Filmul este regizat de Massimiliano şi Gianluca de Serio. Cei doi sunt cunoscuţi pentru scurtmetrajul "Zakaria", care a fost nominalizat, în 2006, la European Film Awards. "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" este o coproducţie între La Sarraz Pictures (Italia) şi Elefant Film (România).

Prezenţa românească la Locarno nu se opreşte aici. Marian Crişan se întoarce la Festivalul de la Locarno - unde a fost recompensat, anul trecut, cu patru premii, pentru filmul "Morgen" - cu scurtmetrajul "Camelia", în secţiunea Corti d'autore.

"Camelia" spune povestea lui Florin, un bărbat de treizeci şi ceva de ani. El şi soţia lui, Alina, tocmai s-au mutat în casa visurilor, într-o zonă rezidenţială, şi au o viaţă aproape perfectă. Însă Florin îşi doreşte să o revadă pe Camelia, care se află în oraş pentru scurt timp, înainte de a pleca definitiv la New York.

În secţiunea Pardi di domani a fost selectat filmul lui Bogdan Mirică "Bora Bora", care spune povestea lui Ion, ce trăieşte într-un sat dintr-o zonă foarte secetoasă a României. Pentru a pune capăt ghinionului care se pare că îl urmăreşte, Ion acceptă propunerea unui străin, fără să aibă habar că acesta îl va implica în activităţi ilegale.

Producătorul de film portughez Paulo Branco va prezida juriul competiţiei oficiale din cadrul celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno. Din juriul renumitului festival elveţian, dedicat în general regizorilor tineri, mai fac parte actorul francez Louis Garrel, actriţa germană Sandra Hueller, regizoarea elveţiană Bettina Oberli şi actriţa italiană Jasmine Trinca.

Juriul secţiunii Filmmakers of the Present va fi prezidat de regizorul german Christoph Hochhausler şi va fi alcătuit din regizorul italian Michelangelo Frammartino, regizorul filipinez Raya Martin, producătorul chinez Zhu Rikun şi regizoarea greacă Athina Rachel Tsangari.

Un trio de juraţi - americanul Robert Koehler, un renumit critic de film care scrie pentru revista Variety, francezul Anthony Bobeau şi thailandezul Kong Rithdee - va decerna premiul pentru cel mai bun film de debut.

Anul acesta, cineastul american Abel Ferrara va primi din partea organizatorilor festivalului trofeul Leopardul de Onoare, care îi va fi decernat pentru întreaga carieră.

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de gen din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno fiind frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori şi 4.000 de profesionişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici