Damian Drăghici, Maia Morgenstern şi Dorina Lazăr sunt Cavaleri ai Ordinului Artelor şi Literelor

Muzicianul Damian Drăghici şi actriţele Maia Morgenstern şi Dorina Lazăr se numără printre personalităţile care au fost decorate, miercuri seară, de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler.

1289 afișări
Imaginea articolului Damian Drăghici, Maia Morgenstern şi Dorina Lazăr sunt Cavaleri ai Ordinului Artelor şi Literelor

Damian Drăghici, Maia Morgenstern şi Dorina Lazăr sunt Cavaleri ai Ordinului Artelor şi Literelor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

În cadrul aceleiaşi ceremonii care a avut loc miercuri seară, la reşedinţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin i-a acordat Ruxandrei Balaci însemnele de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor.

În acelaşi timp, actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon din Bucureşti, Mircea Angelescu, consilier de stat, muzicianul Damian Drăghici, profesorul Andrei Pippidi, pianista Ilinca Dumitrescu şi actriţa Maia Morgenstern au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat criticul de teatru Marina Constantinescu şi regizorul Radu Afrim.

Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume.

Născută în 1965, Ruxandra Balaci este critic de artă şi curator. Este director artistic fondator al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (din 2002), alături de Mihai Oroveanu. A fost director ştiinţific al primul site de arte vizuale românesc, romanian-art.com, între 2001 şi 2003. A fost fondator şi şef al departamentului de artă contemporană al Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti (1994-2001) şi membră a Consiliului de Administraţie al Fundaţiei Artexpo din Bucureşti, între 1992 şi 2000. A fost, de asemenea, director al departamentului de Arte Vizuale în cadrul Ministerului Culturii, între 1995 şi 1996.

De cealaltă parte, Mircea Angelescu este şeful Direcţiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Maia Morgenstern, născută pe 1 mai 1962, în Bucureşti, este actriţă de teatru şi film. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat între 1985 - 1988. A fost actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat între 1988 şi 1990, jucând apoi pe scenele altor teatre din Capitală, ca Odeon şi Bulandra, în producţii independente, la Teatrul Luni şi Compania D'Aya, fiind, din 1990, angajată a Teatrului Naţional Bucureşti. De asemenea, Morgenstern are aproape 50 de roluri în cinema şi televiziune, ea jucând şi alături de Sharon Stone şi Andy Garcia în pelicula "What About Love", care s-a filmat la Bucureşti.

Maia Morgenstern a spus că, de când a primit scrisoarea în care era anunţată despre această distincţie, a început să scrie un discurs "demn, sincer, adevărat". Pentru că meseria sa de director interimar la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti este foarte solicitantă, actriţa a spus că a cerut ajutorul adjunctului său. Astfel, actriţa a citat-o pe buna sa prietenă Marina Constantinescu: "Este o foarte mare onoare, poate cea mai mare onoare".

Deţinător al unui premiu Grammy şi având la activ 17 albume muzicale, Damian Drăghici a cântat, de-a lungul timpului, alături de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. Muzicianul s-a născut la Bucureşti într-o familie romă şi a început să cânte la vârsta de trei ani. La zece ani, instrumentul său preferat era naiul, iar la 15 ani înregistra cu Orchestra Simfonică Radio. A părăsit ţara în perioada comunistă, ajungând să cânte pe străzi şi la nunţi şi botezuri în Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae secţia interpretare de jazz la colegiul de muzică Berkley din Boston. În 2004, Damian a participat la turneul Nights of the Proms alături de nume precum James Brown, Joe Cocker, Shaggy şi Gipsy Kings. În 2005 a primit premiul Grammy pentru albumul "Journey To The Sun". În 2007, Damian Drăghici a fost numit Ambasador al Anului Egalităţii de Şanse, iar în 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.

Drăghici a primit distincţia pentru "excelentul său talent muzical, pentru deschiderea sa şi promovarea bogăţiei muzicii ţigăneşti, dar şi a comunităţii rome". "Scuzaţi-mi franceza", a glumit Drăghici, vorbind în limba română. "Nu ştiu limba franceză. Profesoara mea spunea mereu să învăţ franceza, dar eu nu am vrut. Am încercat să îi dau câteva cartuşe de Kent să mă treacă, dar nu a vrut asta", a povestit Drăghici, care a descris medalia ca fiind "o mare onoare".

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în oraşe de pe cinci continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat, în România, cu profesori celebri precum Cella Delavrancea şi Mihail Jora, şi Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier, la Conservatorul de Stat "P.I. Ceaikovski" din Moscova, pe care l-a absolvit în 1978, cu diplomă de merit. Este deţinătoarea celor mai importante premii româneşti - premiul Academiei Române pe 1995, premiul Institutului Cultural Român pe 2003 etc. -, dar şi a multor distincţii internaţionale. De asemenea, în 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Activitatea sa artistică se desfăşoară în domenii variate - pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este şi muzicolog (obţine titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu calificativul maxim "summa cum laude"), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), realizator şi producător TV. Între anii 1994 şi 2006 a fost director al Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

Actriţa Dorina Lazăr este director al Teatrului Odeon din Bucureşti, funcţie pe care o deţine din 2003. Joacă pe această scenă din 1969, iar în perioada 1996-2002 a fost director artistic al acestei instituţii. Ca manager, Dorina Lazăr a impus Teatrul Odeon în peisajul teatral naţional şi internaţional printr-un repertoriu divers, dar şi prin calitatea programelor alternative, multe dintre ele realizate împreună cu instituţii culturale prestigioase din străinătate.

Dorina Lazăr a primit decoraţia pentru "excelenta carieră la Teatrul Odeon şi pentru cariera de actriţă". Dorina Lazăr s-a declarat onorată de acest titlu. "Veţi avea mereu în mine o francofilă", a spus aceasta.

Născut în 1948, la Bucureşti, cu studii la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, stagii de cercetare la Paris, la CNRS, în 1974 şi 1978, cu profesorii Pierre Chaunu şi Jacques Le Goff, apoi la Oxford, la Wolfson College, în 1981-1982, cu lordul Dacre of Glanton (H.R. Trevor- Roper), Andrei Pippidi are doctorate la Cluj, în 1981, şi la Oxford, în 1986. Din 1970, este membru al Institutului de Studii Sud- Est Europene din Bucureşti. Din 1990 face parte din corpul didactic al Facultăţii de Istorie la Universitatea din Bucureşti, fiind, din 1995, profesor de istorie specializat în Evul Mediu european. Andrei Pippidi a fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în perioada 1997-2001, şi director al Institutului Român de Istorie Recentă, în anii 1999-2001.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici