Dan C. Mihăilescu, despre promovarea cititului în rândul tinerilor: Lectura te face om nu doar moral, ci şi material

Criticul literar Dan C. Mihăilescu a declarat, într-un interviu acordat Pro TV Magazin, că, dacă ar trebui să încurajeze tinerii să citească, le-ar spune că lectura "te face om nu doar moral, ci şi material".

1146 afișări
Imaginea articolului Dan C. Mihăilescu, despre promovarea cititului în rândul tinerilor: Lectura te face om nu doar moral, ci şi material

Dan C. Mihăilescu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Dan C. Mihăilescu - "Omul care aduce cartea" la Pro TV - a mărturisit în interviul acordat publicaţiei Pro TV Magazin că are acasă peste 7.000 de cărţi şi mult mai multe citite.

Criticul literar a povestit că prima sa lectură a fost la patru-cinci ani, fiind vorba de "Mănuşa", de Alexei Tolstoi. "O ţin minte la modul carnal, aproape erotic. De copleşit, aveau să mă copleşească în adolescenţă romanele lui Dostoievski, începând cu «Demonii»", a mărturisit acesta .

De asemenea, Dan C. Mihăilescu a vorbit despre cum ar promova lectura în rândul tinerilor. "Cum la puştime nu prea mai ţin argumentele idealiste, aş face apel la cele practice, financiare şi de succes social.

Lectura (cultura, în general) te face om nu doar moral, ci şi material. Graţie cărţilor poţi face o carieră de invidiat, poţi cutreiera lumea, poţi ajunge la un pas de premiul Nobel, poţi strânge chiar şi ceva avere, ca să nu mai vorbesc de notorietate şi admiraţia publică. Iar, dacă e să mă rezum la mine, iată ce pot face cărţile dintr-un om: în România ultimei jumătăţi de veac, numai doi bâlbâiţi au ajuns apariţii obişnuite pe ecranele televizoarelor: Ceauşescu şi eu. Păi nu-i ăsta un motiv serios pentru cei tineri să se pună zdravăn pe citit ?!?", a spus el, adăugând că şi formulele "audiobook" şi "e-book" sunt binevenite.

Dan C. Mihăilescu a mai povestit în interviul pentru Pro TV Magazin că, în ultima vreme, este interesat de memorialistică, jurnale, corespondenţă şi confesiuni.

În Topul 5 al cărţilor preferate de Dan C. Mihăilescu se înscriu "Biblia", textele lui William Shakespeare, "Cugetările" lui Pascal, "Divina Comedie" şi "Fraţii Karamazov", cărora li se alătură poeziile lui Eminescu şi Caietele lui Cioran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici