Dan C. Mihăilescu şi-a lansat volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei"

Volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei", de Dan C. Mihăilescu, a fost lansat sâmbătă, la Bookfest, de editura Humanitas, care a anunţat cu această ocazie o nouă colecţie, "Sufletul din plicuri", ce va include şi cartea reputatului critic literar.

113 afișări
Imaginea articolului Dan C. Mihăilescu şi-a lansat volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei"

Dan C. Mihăilescu şi-a lansat volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

La evenimentul organizat sâmbătă de Humanitas au participat scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric şi Lidia Bodea, directorul general al editurii.

"Îmi pare enorm de bine că Cioran nu mai există să vadă cartea mea, pentru că ar fi îngrozit", a spus Dan C. Mihăilescu, explicând că Cioran ura exegezele şi analizele, calificându-i pe autorii lor drept nişte "paraziţi ai operelor literare".

Autorul a mai spus că actualul volum, împreună cu un altul, "Despre omul din scrisori", ar putea face parte dintr-o colecţie mai amplă de cărţi despre "eul epistolar în cultura românească de la junimişti şi până la Marin Preda". Autorul şi-a explicat demersul, precum şi faptul că noul său volum se adresează liceenilor şi studenţilor, prin faptul că actuala societate asupreşte eul şi este nevoie să se readucă în atenţia publicului fervoarea interbelică, când ideile erau "trăite carnal". El a explicat că această fervoare se poate regăsi în corespondenţa unor autori precum Mihai Eminescu sau Duiliu Zamfirescu.

Vorbind despre volumul "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei", Dan C. Mihăilescu a declarat că scrisorile lui Cioran constituie "un spectacol de personalitate".

Pe de altă parte, Sorin Lavric a comentat că sunt foarte mulţi autori care au scris despre Cioran, "însă puţini sunt cei care au putut să-i facă faţă din punct de vedere stilistic". "Sunt foarte mulţi autori cronicari în care nu putem avea încredere. Dan C. Mihăilescu are nu numai talent, dar şi conştiinţă. El este unul dintre puţinii care au curajul sinucigaş de a spune ceea ce gândesc", a mai spus acesta.

La rândul său, Lidia Bodea a anunţat o viitoare colecţie Humanitas numită "Sufletul din plicuri", dedicată corespondenţei şi din care vor face parte şi volumele lui Dan C. Mihăilescu, "Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei" şi "Despre omul din scrisori". Lidia Bodea a mai spus că autorul promite şi alte volume pentru această colecţie, cum ar fi cele despre corespondenţa lui Mircea Eliade, a lui Constantin Noica, dar şi a lui I.L. Caragiale.

"Dan C. Mihăilescu decupează fragmente din scrisori, dar sare şi în opera şi viaţa autorului", a mai spus aceasta.

Dan C. Mihăilescu (născut în 1953), critic şi istoric literar, cercetător ştiinţific la Institutul "G. Călinescu" (1980 - 2003), a publicat numeroase cărţi despre literatura română, a fost aproape zece ani editorul suplimentului Litere, arte, idei al Cotidianul, a tradus, între altele, integral dramaturgia lui Eugène Ionesco, a deţinut rubrici literare în Idei în dialog, Luceafărul, 22, Evenimentul zilei, Jurnalul naţional, Ziarul de duminică, Transilvania, a realizat ediţii şi antologii şi este prezent în mai multe volume colective. Din anul 2000 realizează emisiunea "Omul care aduce cartea", la Pro TV (premiul CNA, 2003). A mai primit, printre altele, Premiul Uniunii Scriitorilor, premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, premiile Flacăra şi Ateneu.

Bookfest se desfăşoară între 9 şi 13 iunie, în pavilioanele 13-17 ale Romexpo din Capitală.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor Culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al Ministerului Afacerilor Externe şi Primăriei Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici