Dan Dediu, despre legătura nebănuită peste timp dintre compozitorul Adrian Enescu şi George Enescu

Compozitorul Adrian Enescu s-a stins din viaţă, vineri dimineaţă, la vârsta de 68 de ani, iar o serie de compozitori români printre care Dan Dediu şi Horia Moculescu au adus cuvinte de laudă la adresa acestuia, care a decedat în ziua în care s-au împlinit 135 de ani de la naşterea lui George Enescu.

1443 afișări
Imaginea articolului Dan Dediu, despre legătura nebănuită peste timp dintre compozitorul Adrian Enescu şi George Enescu

Dan Dediu, despre legătura nebănuită peste timp dintre compozitorul Adrian Enescu şi George Enescu

Compozitorul şi profesorul Dan Dediu a realizat un portret emoţionat al celui care a fost Adrian Enescu, amintindu-şi de relaţia sa de prietenie cu muzicianul cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, pentru compunerea melodiei „Buna seara, iubito”, interpretată de Loredana Groza şi Ion Caramitru, sau pentru muzica din filmele lui Dan Piţa „Pas în doi”, „Dreptate în lanţuri” sau „Concurs”.

Creator în sfera unor stiluri muzicale extrem de diverse, de la muzica electronică la cea simfonică şi de jazz, Adrian Enescu a fost un compozitor complex şi sensibil, un profesionist şi un „om sensibil, cultivat, permanent acordat la cele mai noi apariţii ale momentului”, a declarat pentru MEDIAFAX, Dan Dediu: „Un mare sufletist, un prieten adevărat, compozitor prolific, proteic, întotdeauna direct şi fără fasoane, un om dintr-o bucată şi un muzician adevărat, sensibil, cultivat, permanent acordat la cele mai noi apariţii ale momentului, dar mai cu seamă un profesionist desăvârşit, cu o minte deschisă şi care aprecia muzica de orice fel, de orice gen, cu condiţia să fie bine scrisă, să spună ceva şi să transmită emoţii autentice. Acum 135 de ani, în data de 19 august se năştea George Enescu. Tot azi, aflăm că a murit Adrian Enescu. Doi Enescu legaţi întru viaţă şi moarte, peste timp, în cultura română.”

Dan Dediu a mai precizat pentru MEDIAFAX că Adrian Enescu i-a oferit şi sfaturi muzicale extrem de valoroase cu ocazia operei sale după „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale: „Eram prieteni la cataramă, ne apreciam, ne ascultam muzicile. El a venit la opera mea, a avut numai cuvinte de laudă. Mi-a şi spus, mi-a dat la un moment dat o indicaţie şi i-am mulţumit şi public că fără el «Scrisoarea pierdută» nu ieşea cum a ieşit. Chiar era un om care ştia multă muzică şi unul dintre marii profesionişti pe care i-am avut. A scris şi muzică uşoară, şi muzică de film, şi concerte şi simfonică. Ştia o muzică extraordinară. Îmi pare foarte rău.”, a mai transmis compozitorul.

Pe de altă parte, compozitorul Horia Moculescu a rememorat într-o declaraţie pentru MEDIAFAX nu doar relaţia sa muzicală cu regretatul compozitor, ci şi pe cea de prietenie cu acesta, adugând că Adrian Enescu a fost şi o persoană extrem de săritoare, morală, dar şi un inovator, fiind primul artist de muzică electronică din România, în anii '70: „A murit vineri dimineaţă. A fost un muzician ales de tot, a fost un om foarte drăguţ şi moral. Am fost sportivi, am fost prieteni foarte buni. Pe lângă muzică comentam şi rugby pentru că am fost jucători de rugby amândoi. Un om săritor, plin de solicitudine întotdeauna. Foarte priceput. A fost primul dintre toţi muzicienii din România care au folosit tehnologia electronică în muzică, încă de la sfârşitul anilor 70. Problema mare este că lumea află despre ei numai când mor.”, a mai spus Horia Moculescu.

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 şi a fost un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea să în domeniul muzicii de film. Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii '70.

Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la secţiunea de compoziţie dirijată de Aurel Stroe şi cea de armonie, unde l-a avut dascăl pe Alexandru Paşcanu.

Adrian Enescu a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford, din California, între anul 1985 şi 1986 şi a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.

Acesta a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul "Cred în tine" şi a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, de la ora 11:00, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici