Dan Perjovschi: Expoziţia "La zid" - un perete troian pentru cel ce doreşte să mute CNDB

Expoziţia "La zid" a deschis, joi, seria de evenimente derulate de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) în acest an, artistul Dan Perjovschi spunând că lucrarea sa este un protest faţă de posiblitatea mutării Centrului din clădirea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

11 afișări
Imaginea articolului Dan Perjovschi: Expoziţia "La zid" - un perete troian pentru cel ce doreşte să mute CNDB

Dan Perjovschi: Expoziţia "La zid" - un perete troian pentru cel ce doreşte să mute CNDB

"Declarăm deschis anul 2008!", a spus Vava Ştefănescu, directorul artistic al CNDB, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat artistul Dan Perjovschi, dar şi Mihai Mihalcea, directorul Centrului. În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziţia lui Perjovschi, fiind anunţate şi proiectele CNDB pe anul în curs.

Pentru expoziţia "La zid", Dan Perjovschi a desenat pe pereţii CNDB, timp de o lună, schiţele sale reprezentând proteste împotriva "puterii", a "mitocăniei din societatea românască" sau a "felului în care este percepută cultura".

Dan Perjovschi a susţinut că CNDB este printre puţinele instituţii din România de care a dorit să-şi lege numele.

"Eu am foarte mare grijă pe unde trec cu lucrările mele, de data asta am vrut un proiect care să stea. Am vrut să expun şi în România pentru că am desenat mai mult în străinătate. De când s-a înfiinţat CNDB am vrut să desenez ceva aici", a spus Dan Perjovschi.

El a mai precizat că lucrările sale reprezintă "o interevenţie în spaţiu" şi un "perete troian" împotriva celor care vor să mute CNDB din actualul sediu. "Eu am o agendă politică în ceeea ce fac. Este o lucrare de artă şi care va fi luată în calcul de cei care vor veni să numere mesele, sau cafetierele. Dacă toate acestea se vor muta, vor distruge şi o operă de artă. Este un fel de perete troian. Ca instituţie a statului în România nu ai viitor, este o condiţie extrem de ingrată, nu există decât «Fabulospirit», cultura românească nu are viziune", a protestat Perjovschi. El a subliniat că, prin expoziţie, vrea să îngreuneze decizia celui care va dori să intre cu picamere în sediul CNDB..

Pe de altă parte, Mihai Mihalcea, directorul CNDB, a spus că Centrul nu doreşte să se folosească de numele lui Dan Perjovschi, instituţia alegându-l pentru această expoziţie deoarece se regăseşte în discursul său artistic. El a spus că spaţiul în care Dan Perjovschi a desenat va fi deschis publicului permanent, 24 de ore din 24.

Directorul a mai spus că a înţeles din anumite delaraţii publice că centrul va fi dat afară din clădirea Teatrului Naţional Bucureşti. "Nu am primit nici un mesaj oficial dar se pare că sigur vom fi daţi afară. E păcat, mai ales că abia acum ne aşezasem şi noi în acest spaţiu, pe care l-am primit în urmă cu doi ani", a spus Mihalcea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici