Dan Piţa a început filmările pentru drama "Ceva bun de la viaţă" - Mediafax

Dan Piţa a început filmările pentru drama "Ceva bun de la viaţă"

Regizorul Dan Piţa a început filmările pentru drama "Ceva bun de la viaţă", peliculă realizată după un scenariu de Răsvan Popescu, informează MediaPro Pictures.

311 afişări
Imaginea articolului Dan Piţa a început filmările pentru drama "Ceva bun de la viaţă"

Dan Piţa a început filmările pentru drama "Ceva bun de la viaţă" (Imagine: MediaPro Pictures)

Reputatul regizor Dan Piţa, cu o carieră cinematografică depeste 40 de ani, începe al treilea proiect în colaborare cuMediaPro Pictures, după "Second Hand" (2005) şi "Femeia Visurilor"(2005).

"Ceva bun de la viaţă" este o poveste de viaţă despre prietenie,dragoste, visuri, greutăţi şi împliniri, toate presărate cusperanţă. Doi prieteni crescuţi la casa de copii îşi caută un rostîn viaţă, în haosul tranziţiei postdecembriste. Deşi nu e ceea ceîşi doresc, Mateo şi Ginel acceptă munca istovitoare în mină, ca peo cale de ieşire din situaţia precară în care se află. Aceastădecizie îi împinge pe un drum presărat cu surprize la tot pasul.Fraţi de cruce, cei doi nu încetează să aibă grijă unul de celălaltnici o clipă şi împreună reuşesc să treacă, prin propriile puteri,peste toate piedicile pe care le întâmpină. De la preocupărimărunte la afaceri riscante, de la întâmplări în stare să provoacerâsul la veritabile lecţii despre cei din jur şi de la idealurimari la trăiri fireşti, Mateo şi Ginel descoperă treptat oamenii,banii şi iubirea.

Distribuţia filmului este formată în majoritate din actoridebutanţi, dar cu un mare talent, pe care Piţa este gata săparieze. Corneliu Ulici (fost component al trupei Bliss) şi DragoşDumitru îi interpreteaza pe cei doi prieteni, Mateo şi Ginel, întimp ce Anastasia Dumitrescu şi Adelaida Perjoiu dau viaţărolurilor principale feminine, Caroline si Gina, protejatele celordoi. "Am distribuit actori necunoscuţi pe care îi propunpublicului. Sunt tineri absolvenţi şi actori cu experienţă înteatru, care nu au făcut film. Sper ca filmul «Ceva bun de laviaţă» îi va impune", mărturiseşte regizorul.

Câştigător al concursului de proiecte organizat de CNC în 2007,"Ceva bun de la viaţă", cu scenariul original scris deRăsvan Popescu în colaborare cu Alex Molico, a necesitat operioadă lungă de pregătire până să se poată începe filmările.Principala provocare a constat în organizarea filmărilordesfăşurate în majoritate în provincie: Hunedoara, Deva, Vulcan,Aninoasa, Petrila, Petroşani.

Filmările vor dura şapte săptămâni, iar lansareapeliculei este programată anul viitor.

Dan Piţa este un nume de referinţă pentru cinematografiaromânească a anilor '70. Filmografia sa cuprinde peste 20 detitluri apreciate de critică şi premiate la cele mai importantefestivaluri internaţionale de gen.

"Apa ca un bivol negru", un documentar despre inundaţiilecatastrofale din 1970, realizat în echipă cu Mircea Veroiu, IosifDemian, Dinu Tănase şi Stere Gulea, marchează debutul regizoral allui Dan Piţa. Pelicula care îl consacră în rândulcineaştilor de valoare este "La o nuntă", parte a filmului "Nuntade piatră". Ecranizat în 1972 şi având la bază povestirilelui Ion Agârbiceanu, "Nunta de Piatră" este considerat de numeroşicritici români unul dintre cele mai bune filme autohtone aletuturor timpurilor.

"Concurs" şi-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioadacomunistă. Filmul a fost lansat în 1982 şi reprezintă o amplăcritică la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinică, MarinMoraru, Claudiu Bleonţ şi Ştefan Iordache sunt câteva dintre numeleprezente în distribuţia impresionantă a acestei pelicule.

Recunoaşterea internaţională a regizorului Dan Piţa avenit odată cu lansarea filmului "Pas în doi", o povestesensibilă şi pasionantă despre doi tineri a căror prietenie estepusă la încercare de dragostea pentru aceeaşi femeie. Având îndistribuţie nume precum Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, AndaOnesa şi Petre Nicolae, pelicula a câştigat Ursul de Argint laFestivalul de la Berlin din 1986. În 1987, Dan Piţa a revenit laBerlinală, de data aceasta în calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia din anul1993, "Hotel de Lux" este o dramă despre un tânăr şef de sală,care, în încercarea ambiţioasă de a îmbunătăţi ambianţa dintr-unrestaurant, întâmpină numeroase obstacole inexplicabile din parteasuperiorilor. Ştefan Iordache, Irina Movilă, Irina Petrescu,Valentin Popescu sunt câţiva dintre actorii a căror prestaţieimpresionează în acest film.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici