Deputaţii au adoptat ordonanţa privind angajarea directorilor de teatre, operă şi biblioteci

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, Ordonanţa Guvernului Tăriceanu potrivit căreia directorii de teatre, opere, biblioteci sau case de cultură sunt angajaţi în urma unui concurs de proiecte de management şi controlaţi de autorităţile finanţatoare.

31 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au adoptat ordonanţa privind angajarea directorilor de teatre, operă şi biblioteci

Deputaţii au adoptat ordonanţa privind angajarea directorilor de teatre, operă şi biblioteci (Imagine: Mediafax Foto)

Camera Deputaţilor a adoptat cu 189 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi nicio abţinere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului189/2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a explicat în faţa plenului că legea propune noi reglementări care eficientizează actul managerial al instituţiilor de cultură.

"Prin această nouă reglementare supusă aprobării Camerei s-au introdus o serie de prevederi de natură a asigura o mai bună funcţionare a instituţiilor de cultură prin eficientizarea actului managerial determinată de clarificarea noţiunilor specifice domeniului, reglementarea riguroasă privind organizarea concursurilor şi de soluţionare a eventualelor contestaţii, a criteriilor de jurizare a proiectelor de management de evaluare periodică a managementului instituţiilor publice de cultură", a spus Paleologu.

Preşedintele Comisiei de cultură, deputatul PDL Raluca Turcan, a susţinut că proiectul de act normativ supus aprobării plenului "creează cadrul juridic pentru angajarea conducătorului unei instituţii publice de cultură în urma unui concurs pe proiecte de management", care este deschis oricărui profesionist care este declarat câştigător.

"Practic, se urmăreşte prin acest act normativ eficientizarea activităţii instituţiilor publice de cultură, prin asigurarea unei conduceri responsabile şi competitive în acelaşi timp, care să fie supuse unui control ritmic, exercitat de autorităţile finanţatoare, printr-o procedură de evaluare", a explicat Turcan.

La dezbaterile generale, reprezentanţii PDL, PSD şi PNL, cât şi deputaţii minorităţilor naţionale, au fost de acord cu proiectul de act normativ, excepţie făcând liderul grupului parlamentar al UDMR, Marton Arpad.

"Instituţiile de cultură au fiecare în parte specificitatea lor. Sunt instituţii de cultură care ţin de arta spectacolului şi funcţionează în municipii şi în Capitală. Există instituţii de cultură care se intitulează case de cultură care funcţionează în comune. Până la adoptarea acestei ordonanţe, pentru fiecare activitate culturală am avut o lege specială în care am vorbit şi despre modul cum sunt numiţi şi de cum este alcătuită conducerea unei instituţii. Am spus atunci când s-a dat ordonanţa că mi se pare greşită această soluţie de a avea un aşa-zis management cultural la toate nivelurile", a spus Marton Arpad.

El şi-a exprimat îndoiala că aceasta este "cea mai bună soluţie", precizând că trebuia aduse unele "clarificări" în ceea ce priveşte modul de a conduce aceste instituţii de cultură, dar a menţionat în acelaşi timp că are "rezerve" faţă de modul în care se va putea aplica acest act normativ.

Marton Arpad a mai spus că, în opinia sa, înfiinţarea la nivelul fiecărei unităţi administrative a unei comisii care anual trebuie să analizeze ce a făcut managerii instituţiilor culturale reprezintă "aruncarea banului public".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici