Descoperire arheologică în Baia: O locuinţă, vase şi unelte din silex şi marnă, găsite în cea mai nordică aşezare Precucuteni II

O locuinţă, opt vase întregibile, dar şi unelte din piatră şlefuită, cum ar fi lame, aşchii de debitare, împungătoare, până la topoare sau dăltiţe din silex sau marnă au fost găsite de arheologii suceveni în cea mai nordică aşezare Precucuteni II, în localitatea Baia.

1457 afișări
Imaginea articolului Descoperire arheologică în Baia: O locuinţă, vase şi unelte din silex şi marnă, găsite în cea mai nordică aşezare Precucuteni II

Descoperire arheologică în Baia: O locuinţă, vase şi unelte din silex şi marnă, găsite în cea mai nordică aşezare Precucuteni II (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, arheologul Emil Ursu, care lucrează de trei săptămâni în şantierul arheologic din punctul "În Muchie", din comuna suceveană Baia, a declarat, marţi, că această descoperire este relevantă "prin numărul de epoci cărora le aparţin piesele găsite, mai ales nivelului Precucuteni II, datat cu circa 6000 de ani înainte de prezent", transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că aceasta este cea de-a cincea aşezare cercetată sistematic din România, după cele din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău, arătând că la Baia a fost descoperită o locuinţă din această civilizaţie precucuteniană, care a fost parţial distrusă de locuirile ulterioare, respectiv de cele din epoca bronzului - nivelurile Costişa şi Noua, apoi de cea din a doua perioadă a epocii fierului - La Tene şi cea din secolul IV D.H.- cultura "Sântana de Mureş", perioadă din care, se pare că, s-a găsit şi un bordei.

"Ca relevanţă, pe lângă faptul că este a cincea aşezare Precucuteni II cercetată, evident, datele contribuie la cunoaşterea mai bună a acestei civilizaţii, care este, de altfel, precursoarea ultimei mari civilizaţii cu ceramică pictată din Europa, respectiv Cucuteni", a spus Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a spus că în aşezarea respectivă s-au găsit cel puţin opt vase de ceramică întregibile, de diverse mărimi şi tipuri, unelte din piatră şlefuită, de la silex, lame, aşchii de debitare, împungătoare, până la topoare, dăltiţe din silex sau marnă, utilaj dintr-o rocă locală- silicolit, ceramică, râşniţe, frecătoare, lustruitoare, piese specifice începutului eneoliticului est european.

Ursu a precizat că piesele descoperite în şantierul arheologic vor fi curăţate, restaurate, inventariate şi vor intra în expoziţia de bază a Muzeului de Istorie din Suceava care, în prezent, nu are un astfel de patrimoniu.

El a subliniat că aşezarea Precucuteni II de la Baia a fost identificată în urma cercetărilor în teren, în anul 2000, de doi arheologi de la Muzeul de Istorie din Suceava, Mugur Andronic şi Bogdan Niculică, ce au publicat şi o lucrare în acest sens în Anuarul muzeului, însă abia, acum, după 12 ani s-a reuşit cercetarea sistematică a acestei aşezări.

Pe şantierul arheologic de la Baia se află şi doi specialişti de la Laboratorul de Restaurare al Muzeului Bucovinei din Suceava, care au preferat să vină să recolteze direct piesele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici