Desemnarea noului director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, stârneşte noi controverse

Avizarea favorabilă în funcţia de director adjunct al ICR Viena a Mihaelei Baston-Ciobanu, care este "utilizator elementar al limbii germane", este "abuzivă şi incorectă", spune Ilinca Macarie, care precizează că ea a ocupat prin concurs această funcţie în anul 2013.

1027 afișări
Imaginea articolului Desemnarea noului director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, stârneşte noi controverse

Desemnarea noului director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, stârneşte noi controverse (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Candidata propusă de preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, pentru funcţia de director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, a primit miercuri avizul comisiilor de cultură şi de politică externă din Senat. Desemnarea a fost considerată de presă una controversată, întrucât Mihaela Baston-Ciobanu cunoaşte limba germană la nivel "elementar", potrivit CV-ului depus la comisii, şi a refuzat să răspundă în limba germană întrebărilor adresate de jurnalişti.

Totodată, desemnarea Mihaelei Baston-Ciobanu în funcţia de director adjunct al ICR Viena este contestată şi de Ilinca Macarie. Aceasta din urmă spune, într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX că numirea în funcţia a Mihaelei Baston-Ciobanu este "abuzivă", deoarece funcţia respectivă a fost ocupată prin concurs de Ilinca Macarie în anul 2013.

"Am aflat în 23 noiembrie 2012 că Institutul Cultural Român a anunţat lansarea unui concurs pentru posturi de conducere şi referenţi în filialele din străinătate. În data de 14 decembrie am predat dosarele de participare la concurs, vizând posturile de directori adjuncţi ICR Berlin şi ICR Viena. Dosarele conţineau un CV şi un program de management cultural pentru un an pentru fiecare din aceste institute, din Viena şi Berlin, urmând a fi eventual invitată la un interviu, conform regulamentului concursului. În ianuarie a fost anunţată ocuparea unora dintre posturile puse la concurs fără să fi avut loc aceste interviuri, mai puţin însă postul de director adjunct ICR Viena. Acest lucru a dat naştere unor proteste din rândul candidaţilor şi unor reacţii ale presei. Imediat după aceea am fost anunţată că mă aflu printre cei trei concurenţi invitaţi să participe la interviul final. Interviul a avut loc la sediul ICR Bucuresti în prima jumatate a lui ianuarie, unde am putut prezenţa unei comisii formata din 3 membrii programul cultural pe care îl concepusem. La câteva zile dupa interviu am fost anunţată telefonic că am câştigat concursul şi că datorită calităţii detaşat superioare a prezentării mele am fost propusă pentru postul de director adjunct la ICR Viena", spune Ilinca Macarie.

Ea precizează că numirea sa în postul de director adjunct al ICR Viena a fost anunţată oficial şi pe site-ul ICR în 21 ianuarie.

Ilinca Macarie mai spune că în februarie a fost contactată de Răzvan Brâncean de la Ministerul Afacerilor Externe, care i-a solicitat nişte documente în vederea începerii pregătirii sale în cadrul Ministerului, iar în 19 martie Andrei Marga, preşedintele ICR de la momentul respectiv, a transmis un comunicat de presă în care printre altele a fost anunţată decizia de a o numi pe Ilinca Macarie în postul de director adjunct ICR Viena.

"În mai a fost anunţată oficial aprobarea numirii mele de către Ministerul Culturii, Ministerului Afacerilor Externe şi a Institutului Cultural Roman, după care am fost invitată la Ministerul de Externe pentru a începe programul de pregătire pentru personalul diplomatic în vederea plecării în misiune", spune Macarie, precizând că în iunie şi iulie a avut loc pregătirea la MAE şi a absolvit cu succes pregătirile la mai multe departamente din cadrul ministerului.

Ilinca Macarie mai spune că a aflat din materialele de presă despre numirea unei alte persoane în funcţia de director adjunct al ICR Viena.

"În tot acest timp nu am fost convocată în faţa comisiei pentru cultură a Senatului. În momentul în care domnul Marga a fost înlocuit de către domnul Zamfiroiu în funcţia de preşedinte al ICR, mi-a fost comunicat faptul că procesul de ocupare a postului a fost întrerupt în vederea reevaluării dosarelor de către noul preşedinte. Acest lucru a avut loc în luna august, urmând ca eu să fiu anunţată de eventualele schimbări şi/sau decizii. Până acum nu am fost contactată de nimeni din cadrul ICR-ului, dar în schimb am aflat din presă că este în discuţie o nouă numire pentru postul pe care eu îl câştigasem prin concurs", mai spune Ilinca Macarie.

Această precizează că va face "toate demersurile legale pentru a clarifica acest caz".

"Consider întreaga procedură (de numire a Mihaelei Baston-Ciobanu, n.r.) abuzivă şi incorectă având în vedere că am parcurs drumul legal începând de la concurs până la programul de pregătire. Cu toate astea tot acest demers legal a fost ignorat, fiind desemnat altcineva în locul meu, deşi nu a luat parte la concurs. Nu am fost în nici un moment contactată pentru a mi se comunica vreo decizie sau schimbare. De aceea contest această nouă numire făcuta pentru postul de director adjunct la ICR Viena pe numele doamnei Mihaela Baston-Ciobanu", subliniază Ilinca Macarie.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Lilian Zamfiroiu, preşedintele ICR, nu a putut fi contactat.

Institutul Cultural Român (ICR), condus de Andrei Marga, a anunţat în data de 15 mai 2013, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că mai multe persoane au fost numite în funcţii de directori adjuncţi ai Institutelor Culturale Române din străinătatea, ca urmare a unui concurs organizat de ICR Bucureşti. Între acestea se număra şi Ilinca Macarie, care a fost numită director adjunct al ICR Viena.

Concursul organizat de ICR pentru ocuparea unor posturi la Institutele Culturale Române din străinătate a stârnit numeroase nemulţumiri. După numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al ICR - pe 11 septembrie 2012 -, o serie de directori de la Institutele Culturale Române din străinătate şi-au dat demisia sau au fost schimbaţi din funcţie. Ulterior, ICR a organizat respectivele concursuri.

Cele mai multe nemulţumiri ale contestatarilor respectivelor concursuri au fost exprimate cu privire la schimbarea datei de susţinere a interviurilor, dar şi în ceea ce priveşte transparenţa organizării şi desfăşurării concursului.

În replică la aceste acuzaţii, Andrei Marga a precizat că ICR a respectat riguros regulamentul. Potrivit lui Marga, a fost pentru prima dată când Institutul Cultural Român a organizat un concurs pentru ocuparea unor posturi declarate vacante la filialele sale din străinătate. Până la acel moment, aceste posturi erau ocupate de persoane numite de preşedintele ICR, se mai spunea într-un comunicat al instituţiei remis la momentul respectiv MEDIAFAX.

Însă după ce l-a înlocuit pe Andrei Marga la conducea ICR, Lilian Zamfiroiu a declarat că va cere Comisiilor pentru cultură şi politică externă din Senat, Ministerului Culturii şi Ministerului Afacerilor Externe stoparea procedurilor de revocare, respectiv numire a conducerilor filialelor ICR din străinătate. El a precizat că va solicita acest lucru în vederea reevaluării personalului de conducere şi a referenţilor de la Institutele Culturale Române din străinătate.

În prezent, ICR Viena este condus de directorul interimar Alexandru Nebejea, potrivit site-ului instituţiei.

Însă comisiile de specialitate din Parlament le-au avizat deja favorabil pe Irina Cornişteanu, în funcţia de director al ICR Viena, şi pe Mihaela Baston-Ciobanu, în funcţia de director adjunct al ICR Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici