Difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată la TV, în suspensie la CNA

Difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată continuă să creeze dispute între membrii CNA, trei dintre aceştia - Narcisa Iorga, Forin Gabrea şi Cristina Trepcea - refuzând să dea un nou vot, în şedinţa de marţi a Consiliului, pe acest subiect, invocând votul dat pe 28 martie.

251 afișări
Imaginea articolului Difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată la TV, în suspensie la CNA

Difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată la TV, în suspensie la CNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată continuă să creeze dispute între membrii CNA, trei dintre aceştia - Narcisa Iorga, Forin Gabrea şi Cristina Trepcea - refuzând să dea un nou vot, în şedinţa de marţi a Consiliului, pe acest subiect, invocând votul dat pe 28 martie.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) figura şi subiectul "discutarea amendamentelor primite la Decizia CNA nr.141/28.03.2013".

Încă din debutul şedinţei de marţi a Consiliului, Florin Gabrea şi Narcisa Iorga, membri ai CNA, au cerut eliminarea discuţiilor asupra respectivelor amendamente de pe ordinea de zi, precizând că cele două articole vizate au fost adoptate cu unanimitate de voturi de membrii CNA, în şedinţa din 28 martie. Potrivit lui Florin Gabrea şi Narcisei Iorga, decizia adoptată atunci a fost modificată de preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi a fost trimisă pe 29 martie la Monitorul Oficial, fiind publicată pe 1 aprilie fără cele două articole.

Unul dintre articolele votate de membrii CNA pe 28 martie, dar care nu a mai apărut în Decizia CNA publicată în Monitorul Oficial, prevedea că "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 - 23.00 producţii care prezintă: jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică".

Un alt articol adoptat de membrii CNA pe 28 martie şi care nu a mai apărut în Decizia CNA publicată în Monitorul Oficial prevedea că: "Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 - 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiţiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiţiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".

Astfel, Florin Gabrea şi Narcisa Iorga au spus că ei nu vor participa la un nou vot pentru aceleaşi articole deja adoptate pe 28 martie.

"Noi nu votăm cele două articole, ci votăm amendamentele depuse (...) Aşa trebuia făcut şi în 28 martie, trebuia să supun la vot doar amendamentele. Dacă amendamentele picau, automat articolele treceau aşa cum sunt. Amestecătura din 28 martie de a vota ba articol, ba modificare la articol, ba amendament, că am avut toate cele trei variante, a fost neprocedurală, de la cap la coadă, dacă chiar vreţi să discutăm pe procedură. Nu e o problemă. Nu vreau să vă conving. Doar trebuie să ştiţi că se votează amendamentele depuse la cele două articole rămase în dezbatere publică 30 de zile", a spus, în schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Narcisa Iorga a continuat să ceară scoaterea de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a punctului cu discuţiile amendamentelor, cerând discutarea acestora într-o şedinţă în care vor fi prezenţi toţi membrii CNA. La şedinţa CNA de marţi nu au fost prezenţi Radu Călin Cristea şi Valentin Jucan, cel din urmă fiind şi cel care, pe 11 aprilie, i-a cerut demisia Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al CNA, precizând şi că a depus la Parchet denunţul care are ca obiect falsificarea de către aceasta a Deciziei adoptate de Consiliu (publicată în Monitorul Oficial fără cele două articole votate de toţi membrii CNA, n.r.).

Narcisa Iorga a precizat că, în cazul în care acest subiect nu va fi scos de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, atât ea, cât şi Florin Gabrea nu vor participa la discuţii, neasigurând asfel cvorumul. CNA poate lua o decizie numai în prezenţa a minimum 8 din cei 11 ai Consiliului, conform Legii audiovizualului. La şedinţa CNA de marţi, în afară de Florin Gabrea şi Narcisa Iorga, au mai fost prezenţi Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu.

Laura Georgescu a spus că amendamentele respective au fost puse pe ordinea de zi a şedinţei de marţi întrucât a expirat perioada de 30 de zile în care trebuiau supuse dezbaterii publice.

În schimb, Cristina Trepcea a spus că acest lucru nu înseamnă că cele două articole nu pot fi discutate într-o şedinţă viitoare, la care vor participa toţi membrii CNA. "Nu e obligatoriu să fie discutate acum. Cele două articole sunt deja votate (din 28 martie, n.r.). Înseamnă că un Consiliu întreg de 11 oameni... au fost 11 fraieri care şi-au dat votul pentru ca după aceea să fie aruncat la coş. Eu cred că măcar atâta lucru putem face în onoarea noastră şi în onoarea tuturor colegilor care şi-au dat votul unanim la momentul respectiv, încât să votăm măcar împreună când suntem cu toţii. Şi eu susţin acest lucru. Este o chestie extrem de delicată. Eu, personal, nu ştiu ce o să fac atunci", a mai spus Trepcea.

Laura Georgescu a continuat să spună: "Noi nu votăm încă o dată cele două articole, noi votăm amendamentele sosite la ele. E simplu (...) Nu votăm articolele. Votăm opoziţia făcută la ele. Votăm amendamentele sosite la cele două propuneri de articole date prima dată în 28 martie". Laura Georgescu nu a spus cine a trimis amendamente la respectivele articole şi nici la ce se referă respectivele amendamente.

"Nu avem ce să discutăm despre amendamentele acelea. Cele două articole sunt deja votate (...) Nu avem ce să discutăm în legătură cu ceva ce s-a tranşat deja", i-a răspuns Cristina Trepcea.

La vot, scoaterea de pe ordinea de zi a subiectului referitor la cele două articole (difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată) a fost susţinută de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos şi Cristina Trepcea. Întrucât şi ordinea de zi, cu menţinerea respectivului subiect, nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aprobată, membrii CNA au căzut de acord - la propunerea lui Lorand Turos - să discute mai întâi toate subiectele ordinii de zi şi la urmă subiectul celor două articole.

După ce toate celelalte subiecte de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CNA au fost epuizate, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Cristina Trepcea şi-au menţinut punctul de vedere şi nu au dorit să discute subiectul referitor la cele două articole, fapt pentru care şedinţa a fost suspendată. Totodată, Laura Georgescu a spus că subiectul va fi discutat în următoarea şedinţă a CNA, pe 7 mai, de la ora 12.00.

După suspendarea şedinţei CNA de marţi, Cristina Trepcea a precizat că se simte "ruptă în două". "Pe de o parte, mi-e foarte greu să particip la vot, la votarea unor articole care, din punctul meu de vedere, au fost deja votate. Participarea la un astfel de vot practic este în dezacord cu convingerea mea profundă, de nediscutat că acele două texte au fost deja votate. Deci orice fel de repunere la vot este inutilă şi caraghioasă. Aşa că participarea mea la un astfel de vot ar fi şi ea caraghioasă şi este împotriva convingerilor mele şi chiar a declaraţiilor mele. Pe de altă parte, eu am un interes foarte mare ca textul care se referă la emisiunile imorale, difuzate chiar şi cu acordul persoanei care este călcată în picioare la televizor, să nu ajungă pe post. Şi, dacă mă gândesc în primul rând la interesul public, aş face orice ca acel text să intre în vigoare. Aşa că pur şi simplu nu ştiu ce să fac. Să-mi încalc principiile sau să nu-mi încalc principiile, asta este poziţia în care mă gândesc în momentul ăsta", a declarat Cristina Trepcea.

Ea a spus că nu are convingerea că vor trece de acest nou vot articolele care au fost deja votate. "Pentru că, dacă ar fi fost cu adevărat interesul ca ele să treacă, ar fi fost deja în Monitorul Oficial", a spus Trepcea.

Cristina Trepcea a mai spus că o interesează foarte tare articolul care prevede că "Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 - 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiţiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiţiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".

Acest articol a fost, de altfel, propunerea făcută de Cristina Trepcea în şedinţa din 28 martie, când a şi fost adoptat cu unanimitate de voturi de membrii CNA.

"A fost propunerea mea. Ea însă a suferit modificări pe care ni le-a recomandat juristul nostru chiar atunci în şedinţă, în aşa fel încât formularea să fie perfect articulată ca să acopere golul care se găseşte în momentul ăsta în lege (Legea audiovizualului, n.r.) (...) Pe mine mă interesează să apăr demnitatea persoanei care se uită la televizor. Eu nu am nicio şansă fără acest articol să apăr demnitatea persoanelor care se uită la televizor. Uitându-mă la ceea ce a apărut în punctul de vedere al celor doi radiodifuzori care au contestat textele noastre - este vorba de TVR la capitolul jocuri şi de trustul Intact şi la jocuri şi la emisiuni (despre viaţa intimă, n.r.) - ceea ce ei au în vedere sunt doar persoanele care sunt la televizor. Nimănui nu-i pasă de persoanele care se uită la televizor. Noi, CNA, avem o datorie faţă de public, iar acest nou text de lege ne ajută să ne facem datoria faţă de public, adică să apărăm şi publicul, nu doar persoanele care nu au decât să vrea să se dea în stambă la televizor, dar să nu se dea în stambă atâta vreme cât majoritatea oamenilor se uită la televizor. După 24.00, ca şi programele încadrate cu «18» (interzise persoanelor cu vârsta mai mică de 18 ani, n.r.), ei măcar ştiu la ce să se aştepte şi, dacă sunt puternici, n-au decât să se uite", a spus Trepcea.

Totodată, Cristina Trepcea a spus că "respinge cu putere" ideea că cei trei membri ai CNA care au "rupt" cvorumul şedinţei de marţi a Consiliului nu au interesul ca textele acelea de lege să fie în vigoare. "Eu cred că tocmai oamenii care au rupt vroiau foarte tare ca acele texte să fie în vigoare. Or noi, ca şi Consiliu, s-ar putea să ne dăm peste mâna cu care am votat acum o lună, în unanimitate, prefăcându-ne că, de fapt, lucrul ăla nu s-a întâmplat. Or eu nu pot să fiu parte la aşa ceva", a mai spus Cristina Trepcea.

Cele două articole referitoare la difuzarea jocurilor de noroc şi a emisiunilor despre viaţa privată au stârnit în ultima lună numeroase discuţii în contradictoriu între membrii CNA.

Trei dintre membrii Consiliului - Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea - au sesizat, pe 16 aprilie, Comisia Europeană cu privire la faptul că Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, a falsificat o Decizie adoptată de Consiliu.

Adresa a fost transmisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisar european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisar european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day, şi comisarului european pentru Educaţie, cultură, multilingvism, tineret şi sport, Androulla Vassiliou.

"Noi credem în statul de drept şi în independenţa presei audiovizuale şi de aceea dorim să vă semnalăm falsul comis de doamna Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Doamna Georgescu a trimis la Monitorul Oficial, pentru publicare, un text parţial diferit - şi fals - de cel adoptat în unanimitate de CNA în şedinţa publică din 28 martie 2013 cu privire la Decizia de modificare a Codului de Reglementare în domeniul audiovizual. Prin aceasta, preşedintele CNA a falsificat parţial textul acestei Decizii, fals preluat în textul publicat de Monitorul Oficial, care a intrat în vigoare cu falsurile respective", au spus Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea în scrisoarea transmisă oficialilor Comisiei Europene.

Cei trei membri ai CNA au afirmat că au sesizat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, întrucât CNA se supune controlului parlamentar. "Am reclamat aceste falsuri şi primului ministru al României, în subordinea căruia se află Monitorul Oficial al României. Cu toate acestea, nu am am primit niciun răspuns de la niciuna din instituţiile la care am reclamat aceste falsuri", mai spuneau cei trei membri ai Consiliului în scrisoarea adresată oficialilor europeni.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea au anunţat şi într-o conferinţă de presă, organizată pe 9 aprilie, că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la faptul că Laura Georgescu, membru al Consiliului, a falsificat o Decizie adoptată de Consiliu.

Totodată, Valentin Jucan i-a solicitat, pe 11 aprilie, Laurei Georgescu demisia din funcţia de preşedinte al CNA, precizând, într-un comunicat remis la momentul respectiv MEDIAFAX, că a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie denunţul care are ca obiect falsificarea de către aceasta a unei Decizii adoptate de Consiliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici