Digitalizarea cărţilor de către Google, analizată de justiţia americană

Acordul încheiat de Google, edituri şi autori în 2008 în legătură cu digitalizarea a milioane de cărţi a suscitat discuţii şi critici, joi, la o audiere la o instanţă new-yorkeză, care are misiunea de a se pronunţa asupra legalităţii înţelegerii.

52 afișări
Imaginea articolului Digitalizarea cărţilor de către Google, analizată de justiţia americană

Digitalizarea cărţilor de către Google, analizată de justiţia americană

Judecătorul federal Denny Chin, care trebuie să stabilească dacă acordul este "corect", a avertizat încă de la începutul audierii că nu intenţionează să se pronunţe asupra problemei imediat, preferând să menţină o atitudine deschisă pentru a "digera" toate argumentele.

Înainte de a audia părţile acordului, Google şi asociaţiile de editori şi scriitori, precum şi argumentele Departamentului american de Justiţie, care se opune acordului, judecătorul a permis expunerile a cinci partizani ai acordului şi a 20 de organizaţii care i se opun.

"Multe dintre cărţile noastre cad în paragină", a explicat decanul bibliotecilor Universităţii Michigan, Paul Courant. În lipsa proiectului Google, numeroase opere nu ar mai putea fi închiriate pentru a fi lecturate, a adăugat el.

Preşedintele federaţiei americane a persoanelor cu deficienţe de vedere, Mark Maury, a explicat că Google trebuie îşi poată derula în bune condiţii proiectul "pentru a oferi acces la milioane de cărţi" şi nevăzătorilor, prin lecturarea lor pe computer.

"Alianţa pentru carte deschisă", care regrupează rivalii Google care se opun acordului - cum ar fi Amazon, Microsoft şi Yahoo! -, a făcut cunoscut că "Google a obţinut de facto o licenţă exclusivă care îi oferă un avantaj enorm în faţa altor motoare de căutare şi nu prin intermediul mecanismelor normale de piaţă, ci în urma preluării drepturilor de autor şi a tentativelor de manipulare a procedurilor judiciare".

În timpul audienţei, un jurist al Microsoft, Tom Rubin, a explicat că acordul în vigoare permite Google "să exploateze în beneficiul propriu toate cărţile publicate din 1923 până în prezent" şi îi oferă acces la toate operele orfane, ale căror deţinători de drepturi nu sunt cunoscuţi, ceea ce "nu facilitează concurenţa".

În centrul dezbaterii se află proiectul Google Books, născut din ideea "creării unei baze de date online a tuturor cărţilor din lume".

Pentru a pune capăt proceselor care i-au fost intentate în 2005 de sindicatul autorilor şi Asociaţia editorilor americani, Google a încheiat cu acestea un acord care prevedea vărsarea sumei de 45 de milioane de dolari pentru despăgubirea autorilor şi editorilor ale căror lucrări au fost digitalizate fără permisiune. În plus, acordul mai presupunea şi deschiderea unui fond dispunând de suma de 30 de milioane de dolari pentru a plăti deţinătorii drepturilor care acceptă ca operele lor să fie digitalizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici