Directorul RADEF: Proiecţia de filme româneşti în cinematografe, în pericol dacă ele se vor privatiza

Directorul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) "România Film", Marius Cristian Iuraşcu, avertizează că proiecţia de filme româneşti în cinematografe este "în pericol" dacă acestea vor fi privatizate.

282 afișări
Imaginea articolului Directorul RADEF: Proiecţia de filme româneşti în cinematografe, în pericol dacă ele se vor privatiza

Directorul RADEF: Proiecţia de filme româneşti în cinematografe, în pericol dacă ele se vor privatiza (Imagine: Andreea Balaurea/ Arhiva Mediafax Foto)

Directorul RADEF "România Film", Marius Cristian Iuraşcu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Ministerul Culturii intenţionează să predea toate cinematografele RA-APPS.

"Ştim de dorinţa Ministerului Culturii de a trimite toate cinematografele la RA-APPS. Se pare că privaţii, şi aici mă refer la marile lanţuri de cinematografe, doresc privatizarea acestor cinematografe. Să le privatizeze, dacă este în beneficiul cetăţeanului, dar problema este că nu veţi mai vedea film românesc nicăieri în România", a declarat Iuraşcu.

El a explicat că România finanţează cu sume mari producţia de filme, iar acestea nu vor mai putea fi văzute fiindcă nu aduc bani proprietarilor de mall-uri.

"Noi dăm bani pe producţia de film, sunt concursuri de două ori pe an şi dăm zeci de milioane de euro, filmele româneşti câştigă concursuri internaţionale, ne-am aşezat pe harta internaţională a filmului, dar nu veţi mai avea unde să le vedeţi pentru că la mall, la multiplex, dacă vă duceţi, nu vedeţi film românesc", a spus el.

Iuraşcu a dat ca exemplu filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu, care, deşi este actual, nu poate fi văzut decât în reţeaua RADEF.

"De ce? Ştiţi bine că mall-urile sunt private. Odată ce privatul a adus filmul, îl ţine poate o zi, maxim două, fiindcă nu face bani. E calcul de rentabilitate şi noi, în momentul de faţă, ca şi ţară, plătim o căruţă de bani producătorilor să facă film, filmul românesc s-a aşezat pe harta internaţională datorită unuia ca Mungiu, ca Porumboiu şi filmul românesc, dacă nu vor mai exista sălile României Film, nu vom reuşi să îl mai vedem nicăieri", a spus el.

Întrebat dacă mai sunt cinematografe profitabile în România, Iuraşcu a declarat că RADEF "România Film" nu primeşte niciun leu de la bugetul de stat, dar că, în ultimii ani, a început să modernizeze anumite cinematografe care au făcut încasări mari.

"Când am venit eu la conducere, acum trei ani şi ceva, erau 115 miliarde de lei vechi datorii, conturi blocate, sechestru, contracte cu 0,2 euro/metru pătrat în centrul oraşului. Am venit, am văzut despre ce e vorba, am rupt tot ce înseamnă contract de acest gen. Am plătit datoriile şi am renovat şi refăcut unele cinematografe", a spus el.

Iuraşcu a menţionat că a reabilitat cinematografele "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, "Premiera" din Ploieşti, "Patria" din Craiova, "Europa" din Bucureşti şi că, în 6 decembrie, va fi inaugurat la Târgu Jiu cinematograful "Sergiu Nicolaescu".

"La Ploieşti, un cinematograf cu 716 locuri încasase într-un an 45.000 de lei. Eu am deschis acolo o sală cafe-cinema 3D cu 55 de locuri, într-un hol insalubru, şi în trei săptămâni a făcut 35.000 de lei în condiţiile în care Ploieştiul nu avea mall. Nici acum nu are, dar va deschide săptămâna viitoare. Am renovat urgent cu banii noştri şi am refăcut sala de la Ploieşti. În prima lună, am avut încasări mai mari cu 1.400 la sută. În moment, Ploieştiul mai ţine în cârcă încă două cinematografe", a spus el.

Directorul RADEF "România Film" a afirmat că, la mall, biletul de intrare la un film costă 30-35 de lei, în timp ce în cinematografele RADEF costă cel mult 15 lei.

"Cel mai scump bilet la noi este de 15 lei, la filmele blockbuster 3D. În rest, avem bilete de cinci lei, gratuităţi pentru pensionari, pentru persoane cu handicap şi pentru copii", a explicat Iuraşcu.

Directorul RADEF "România Film" a adăugat că au fost predate 139 de săli de cinematograf autorităţilor locale, din care funcţionează trei.

"A apărut apoi Ordonanţa 47/2011 care blochează transferul cinematografelor la consiliile locale tocmai datorită faptului că aceste consilii locale aveau obligaţia să investească în ele, să nu le schimbe destinaţia, dar nu au făcut aceste lucruri. Deja, vreo 16 cinematografe din cele 136 care nu funcţionează au fost înstrăinate într-un fel sau altul. Foarte multe dintre cinematografe au fost retrocedate pe Legea 10, iar cele mai multe sunt în litigiu pe Legea 346 a IMM-urilor", a spus Iuraşcu.

El a explicat că, în baza acestei legi, un contractant cu statul, dacă are un contract pe o anume perioadă de timp, dacă a investit minim 15 la sută din valoarea activului, dacă nu are datorii şi dacă îşi îndeplineşte condiţiile contractuale, poate cumpăra respectivul activ.

"Bineînţeles că ei vin la noi şi spun că vor să cumpere, iar eu le spun că nu am posibilitatea să vând şi atunci ne dau în judecată şi au început să câştige pe bandă rulantă", a declarat Iuraşcu.

El s-a aflat, joi, la Bistriţa, întrucât a cedat pentru 20 de ani Consiliului Judeţean două din cele trei săli din vechiul cinematograf "Dacia". Aici, CJ va face un centru multicultural, în timp ce RADEF "România Film" va investi 120.000 de euro într-un cafe-cinema 3D.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici