Dirijorul Antonio Pappano atrage atenţia asupra problemelor de acustică de la Sala Palatului

Antonio Pappano susţine demersul altor dirijori prezenţi la Festivalul "George Enescu" şi relansează apelul către autorităţile române pentru renovarea Sălii Palatului, unde "nevoia de o acustică mai bună nu poate fi ignorată", într-o scrisoare remisă MEDIAFAX de organizatorii festivalului.

306 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Antonio Pappano atrage atenţia asupra problemelor de acustică de la Sala Palatului

Sala Palatului (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Dirijorul italian s-a aflat miercuri seară la pupitrul Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, pe scena Sălii Palatului, unde au concertat toate marile orchestre invitate la Festivalul Enescu.

Acesta a reluat apelul lansat joi de dirijorul Orchestrei Filarmonice a Israelului, Zubin Mehta, care cerea autorităţilor române să "facă tot posibilul" pentru renovarea Sălii Palatului, considerând că este "urgent" să se găsească o soluţie privind acustica acesteia. Acest demers este susţinut şi de Valery Gergiev (Orcheastra Simfonică a Teatrului Mariinski) şi Daniel Barenboim (Statskapelle Berlin), toţi cei patru dirijori evoluând pe scena Sălii Palatului, în cadrul secţiunii Mari orchestre ale lumii, din Festivalul Enescu.

Ca şi Mehta, Antonio Pappano se declară impresionat de organizarea festivalului şi de felul în care Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia şi el au fost primiţi de publicul de la Bucureşti.

În scrisoarea cu un text similar celei semnate de Zubin Mehta, Antonio Pappano îşi exprimă de asemenea aprecierea pentru ocazia de a întâlni iubitori de muzică, oameni interesaţi de cultură şi muzicieni de top, timp de o lună, "într-o ţară în care cultura caută să se facă auzită, să se dezvolte şi să devină un fond de stat pentru România".

"Din nefericire, un astfel de eveniment şi o audienţă atât de doritoare de cultură duc lipsa unei săli de concerte potrivite pentru o mare orchestră şi un public numeros", spune dirijorul.

"Nevoia de o acustică mai bună nu poate fi ignorată", atrage atenţia şi Pappano. "Este nevoie ca urgent să se găsească o soluţie pentru ca această sală de concerte să fie demnă de un asemenea eveniment şi de o asemenea audienţă şi îmi doresc ca autorităţile române să facă tot posibilul pentru a se asigura că fiecare resursă de energie disponibilă va fi canalizată în renovarea Sălii Palatului", mai spune acesta.

"Credem că reconstrucţia şi renovarea Sălii Palatului nu poate fi amânată dacă doriţi să se facă un pas înainte în viaţa culturală a României", mai spune Pappano, în scrisoarea adresată autorităţilor române.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" se desfăşoară între 1 şi 25 septembrie în mai multe săli din Capitală, cele mai prestigioase orchestre simfonice invitate având programate concertele la Sala Palatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici